Ελαιόλαδο: Ακόμη δεν ανταποκρίνονται οι παραγωγοί στο «κάλεσμα» της αγοράς

«Αγκάθι» παραμένουν οι τιμές μετά την υποχώρηση των τελευταίων μηνών

Η αντιστροφή του κλίματος που καταγράφεται από την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά ελαιολάδου συνεχίζεται, με κάποια άνοδο να αποτυπώνεται και στις τιμές. Ωστόσο, οι παραγωγοί εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής χωρίς να προβαίνουν σε σημαντικές πράξεις –πέραν της κάλυψης των τρεχουσών αναγκών τους– όσο και οι τιμές παραμένουν σε συγκρατημένα επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Κρίσιμος παραμένει, ακόμη, ο Μάιος, που, ειδικότερα προς τα τέλη του, αναμένονται και οι πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της νέας παραγωγής, αλλά και μία εικόνα ως προς τον τουρισμό και την απήχηση που θα έχει στην αγορά του προϊόντος.

Στα 7,5 ευρώ οι προτεινόμενες τιμές χονδρικής στα Χανιά

Τιμές της τάξεως των 7,5 ευρώ προτείνονται στη χονδρική στα Χανιά, ενώ για τον παραγωγό οι τιμές που δίνονται είναι της τάξεως των 7,20-7,30, όπως μεταφέρει από τον νομό ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

«Για την ώρα, υπάρχει μια μικρή τάση ανόδου της τάξεως των 10-20 λεπτών στη χονδρική, χωρίς, όμως, ανταπόκριση από τους παραγωγούς», σχολιάζει. Όπως ο ίδιος εξηγεί, «οι παραγωγοί δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της αγοράς», δεδομένου του χαμηλού επιπέδου των προσφερόμενων τιμών εν συγκρίσει και με τους προηγούμενους μήνες.

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά ο αγροτικός κόσμος έχει αρχίσει να προβληματίζεται, γιατί η απότομη πτώση της τιμής δεν δικαιολογείται», σημειώνει, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο διάστημα που προηγήθηκε, ενώ εξηγεί ότι οι χαμηλότερες τιμές δεν μπορούν να μεταφραστούν στο ράφι, καθώς σε αυτές αγοράστηκαν ελάχιστες ποσότητες.

Τα δύο σενάρια στην αγορά

Ως προς τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, ο κ. Παρασκάκης εξηγεί ότι υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη μιλά για μια απότομη υποχώρηση τιμών, με την εκτίμηση μιας καλής ερχόμενης σεζόν στα τέλη του Μάη, έχοντας ίσως προηγηθεί μια μικρή κινητικότητα μετά το Πάσχα, που θα κρατήσει για λίγο. Η δεύτερη προβλέπει άνοδο, κάποια στιγμή, των τιμών, βασιζόμενη στο σενάριο ότι τα αποθέματα είναι λίγα και θα χρειαστούν λάδια.

«Πιθανώς όχι στα 10 ευρώ, αλλά τιμές πέριξ των 8-8,5 στη χονδρική, ώσπου να έρθει η καινούργια παραγωγή», αναφέρει. Το σενάριο αυτό βασίζεται, επίσης, στις ανακοινώσεις σχετικά με τις επιδόσεις των πωλήσεων στην Ισπανία (π.χ. οι πωλήσεις του Μάρτη ήταν πολύ ικανοποιητικές, το ίδιο ακούγεται και για τις πωλήσεις του Απρίλη), αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αγορά της οποίας θα τραβήξει κάποια λάδια στις χώρες της Μεσογείου.

«Τώρα πραγματικά πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», συμπληρώνει, σχολιάζοντας ότι ο ίδιος ανήκει ίσως στις εξαιρέσεις που πιστεύουν ότι η αγορά προσπάθησε να προδιαγράψει την πτώση της τιμής –καθώς το λάδι έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη στο ράφι–, προσπαθώντας να χαμηλώσει απότομα τις τιμές.

«Κάτι το οποίο δεν πέτυχε για την ώρα, υπό την έννοια ότι οι παραγωγοί αντιστάθηκαν» σημειώνει, τονίζοντας ότι το επιθυμητό είναι να υπάρξουν ποσότητες και ποιότητες από τη νέα παραγωγή και η τιμή να ισορροπήσει σε επίπεδο που θα υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό, αλλά και αποκλιμάκωση στο ράφι, παράλληλα με μια ομαλή ροή στη διάθεση του προϊόντος.

Συνεχίζεται η καλή εικόνα της ανθοφορίας

Καλή εικόνα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο μεταφέρει, επίσης, ο κ. Παρασκάκης, βάσει των όσων ισχύουν στην περιοχή ως προς τη νέα παραγωγή, με την καρπόδεση να έχει κάνει την αρχή της στον βόρειο άξονα των Χανίων. «Μένει πάντα να δούμε πώς θα κινηθεί το καλοκαίρι, γιατί φέτος σίγουρα θα υπάρχουν φαινόμενα λειψυδρίας και θα δούμε πώς θα κινηθεί και ο δάκος», σημειώνει.

Με την καρπόδεση να ξεκινά σιγά-σιγά, λόγω και της πρωίμισης που έχουν φέρει οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, την εικόνα μιας καλής ανθοφορίας μεταφέρει και από τη Δυτική Μεσσηνία ο πρόεδρος στον ΑΣ Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση και το θέμα είναι ότι φέτος είχαμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις», συμπληρώνει. Παράλληλα, εκφράζει την επιφύλαξη για το πώς μπορεί να επιδράσει η έλλειψη βροχοπτώσεων φέτος, ενόψει ίσως και ενός ζεστού και μακρού καλοκαιριού στην καλή εικόνα που διαφαίνεται σε εθνικό επίπεδο ως προς τη νέα χρονιά.

Μικρή αυξητική τάση τιμών εντοπίζεται και στη Δυτική Μεσσηνία

Πάντως, και στην περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας, η αγορά δείχνει καλύτερη εικόνα, με τις τιμές να διαγράφουν μικρή αυξητική τάση, καθώς την τελευταία εβδομάδα περίπου κυμαίνονται στα 7,50-7,70 ευρώ για τον παραγωγό.

«Πρόκειται για τιμή παραγωγού για εξαγωγή στην Ιταλία. Μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες τιμές από αυτήν», διευκρινίζει ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας πως ακόμη δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για κάτι συγκυριακό ή μια τάση που θα συνεχιστεί.

«Μετά το Πάσχα, προς το τέλος Μαΐου, θα έχουμε μία άλλη εικόνα, θα δούμε αν έχουμε αύξηση της τιμής ή αν θα παραμείνει σταθερή», σχολιάζει, θεωρώντας πιθανή μια αύξηση, υπό τη λογική ότι δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα, «και αν η αγορά αντιδράσει, σίγουρα θα έχουμε κάποια αύξηση της ζήτησης», εκτιμά.

Προσώρας, οι πράξεις και στην περιοχή συνεχίζονται σε μικρές ποσότητες, αφού οι παραγωγοί εξακολουθούν να πωλούν για την κάλυψη των αναγκών τους. «Δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες», συμπληρώνει.

Τέλος, ως προς την ευρύτερη εικόνα του ελαιολάδου, επαναλαμβάνει ότι το κρίσιμο θα είναι η νέα παραγωγή στα ελαιοπαραγωγικά κράτη της Μεσογείου. «Αν εξελιχθεί καλά και έχουμε μεγάλη παραγωγή του χρόνου, θα έχουμε υποχώρηση τιμών. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο», σχολιάζει.