Ελαιόλαδο: Αναθέρμανση ενδιαφέροντος και τιμών φέρνουν οι έστω και «ανιχνευτικές» κινήσεις των εμπόρων

Μια ελαφρώς ανοδική τάση αποτυπώνεται στις τιμές για το φρέσκο ελαιόλαδο από την περασμένη Παρασκευή, αφού η έστω και ανιχνευτική αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των αγοραστών για πράξεις δείχνει να «ξεσκαλώνει» την αγορά, που παρέμενε μουδιασμένη για μεγάλο διάστημα, κάτι που μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό, ίσως, σχετίζεται και με την πιο απαισιόδοξη εικόνα που καταγράφεται στις κύριες παραγωγικές χώρες, κάτι που τεκμηριώνει, βέβαια, το ρεπορτάζ της σημερινής «ΥΧ» και για την Ελλάδα.

Κινητικότητα στη Λακωνία

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, σημειώθηκε νέα πράξη για τη Λακωνία, μετά από εκείνη –προ μηνός και πλέον– του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων. Πρόκειται για τη διάθεση ενός βυτίου ελαιολάδου (σ.σ. 28 τόνων) οξύτητας 0,35, με τιμή στα 8,20 ευρώ, που συμφώνησε ο ΑΕΣ Παπαδιανίκων με την ιταλική Alta Maremma.

Υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον και για άλλη πράξη στην ίδια τιμή, σύμφωνα με τον διαχειριστή του Συνεταιρισμού Παπαδιανίκων, Παναγιώτη Αλειφέρη, ωστόσο ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι ποσότητες. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι, το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές που δίνονταν στην περιοχή από ιδιωτικά ελαιοτριβεία ανέρχονταν στα 7,50-7,70 ευρώ, εκφράζοντας την ελπίδα η τιμή που διασφάλισε ο συνεταιρισμός να σηματοδοτήσει μία ανοδική τάση.

Για μια κινητικότητα που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή μίλησε και ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων στη Λακωνία. «Φυσικά, είναι περιορισμένη και ανιχνευτική, γιατί η φετινή παραγωγή θα είναι η μικρότερη της τριακονταετίας. Τέτοια παραγωγή δεν έχουμε ξαναζήσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά, δίνοντας την εικόνα του Δήμου Μονεμβασιάς, όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο συνεταιρισμοί. Στην περιοχή, η συλλογή καρπού μετρά μόλις λίγες εβδομάδες.

Ελαφρά άνοδο στις τιμές καταγράφεται στην περιοχή και σε ό,τι αφορά το περσινό ελαιόλαδο, αφού ανήλθαν στα 7,50 ευρώ για πράξη που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων, αδειάζοντας, ουσιαστικά, από ποσότητες περσινού ελαιολάδου.

«Είναι μία από τις μικρότερες χρονιές που έχουν περάσει» επαναλαμβάνει ως προς τη νέα παραγωγή ο κ. Ντανάκας, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία εκτιμήσεων μέχρι να προχωρήσει η σεζόν. Για μείωση της τάξεως του 50% στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο ΑΕΣ Παπαδιανίκων, σε σύγκριση με πέρυσι, μίλησε ο κ. Αλειφέρης, εκφράζοντας ανησυχία και για τον δάκο. «Προς το παρόν, το 90% του λαδιού μας βγαίνει κάτω από 0,4», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ύπαρξη υπερβολικών δακοπληθυσμών δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ελαφρώς αυξητικές τάσεις βλέπει ο ΣΕΔΗΚ

Πάντως, σταθερότητα, αλλά και μία τάση ελαφρώς προς τα πάνω διαγράφουν τις τελευταίες μέρες οι τιμές, σύμφωνα και με την καταγραφή που πραγματοποιεί συστηματικά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Το τελευταίο δελτίο του συνδέσμου, στις 21 Νοεμβρίου, εντοπίζει τιμές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κατά 10-20 ή ακόμη και 50 λεπτά υψηλότερες από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Ενδεικτικά, αυτές βρίσκονται στα 7 ευρώ, από 6,8 και 7 ευρώ την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά, και στα 7,5 ευρώ για το προϊόν της περιόδου 2022/2023 σε συνεταιρισμούς της Λακωνίας, από 7 και 7,40 την προηγούμενη εβδομάδα.