Ελαιόλαδο: Έρευνα για ύπαρξη καρτέλ ζητούν οι Ισπανοί από τις αρχές της ΕΕ

Η τουλάχιστον ασύμμετρη συμπεριφορά της αγοράς ελαιολάδου ανάμεσα στην Ιταλία, από τη μια πλευρά, και στην Ελλάδα και στην Ισπανία, από την άλλη, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των παραγωγών, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου. Η ένωση των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας La Union de Uniones, με την οποία συντάχθηκε η κοινή γνώμη της χώρας, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ να διεξάγουν έρευνα γύρω από τους λόγους για τους οποίους η ιταλική αγορά ελαιολάδου επιδεικνύει διαφορετική συμπεριφορά από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή την Ελλάδα και την Ισπανία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ενιαία αγορά.

Κραυγαλέες διαφορές τιμών

Επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ελαιολάδου, η Ισπανία αποδοκίμασε τις συνεχιζόμενες αντιφάσεις στις τιμές που διαμορφώνονται ανάμεσα στις παραγωγούς χώρες και τους διαφορετικούς τύπους ελαιολάδου. Επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η τιμή του έξτρα παρθένου στην Ιταλία (469,8 ευρώ/100 λίτρα) ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες στην Ισπανία (221,1 ευρώ/100 λίτρα) και στην Ελλάδα (260 ευρώ/100 λίτρα). «Πρόκειται για κραυγαλέες διαφορές, συγκρίνοντας την περσινή εξέλιξη των τιμών», αναφέρεται δηκτικά, καθώς η τιμή για την Ιταλία είναι φέτος υψηλότερη κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την ίδια στιγμή που για την Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 2% και για την Ισπανία κατά 19%.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η τιμή του έξτρα παρθένου στην Ιταλία ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες στην Ισπανία και στην Ελλάδα

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα προερχόμενα από την Ιταλία στοιχεία δείχνουν πιθανές αντιφάσεις στην κατανάλωση ελαιολάδου και στην παραγωγή, καθώς και σε σχέση με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, επισημαίνεται ότι αυτή η ανακολουθία στις τιμές μπορεί να εδράζεται σε αναξιόπιστα στοιχεία. «Ακόμη χειρότερα», σημειώνουν οι αγροτικοί φορείς της Ισπανίας, «μπορεί να είναι ενδεικτική της πιθανής ύπαρξης καρτέλ στην διανομή του ελαιολάδου στην περιοχή που λειτουργεί ελέγχοντας τη διάθεση προϊόντος και κάνει παιχνίδια με τις τιμές».

Στην ίδια κατεύθυνση, και το απλό ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ, στην Ιταλία έφτανε τα 342,5 ευρώ/100 κιλά, κατά 36% υψηλότερα από πέρσι, όταν οι τιμές στην Ισπανία και στην Ελλάδα έπεσαν κατά 18% στα 199 ευρώ/100 κιλά και κατά 3% στα 237,3 ευρώ/100 κιλά αντίστοιχα. Ακόμη, θέτει ζήτημα και για τις διαφορές τιμών μεταξύ έξτρα παρθένου και Λαμπάντε ελαιολάδων ανάμεσα στις τρεις συγκεκριμένες αγορές. Στην Ιταλία, οι διαφορές είναι 310,8 ευρώ/100, στην Ελλάδα 71,5 ευρώ/100 κιλά, ενώ στην Ισπανία μόλις 31,3 ευρώ/100 κιλά. Η μικρή διαφορά μεταξύ παρθένου και Λαμπάντε στην Ισπανία αβαντάρει τα λάδια χαμηλότερης ποιότητας, υπογραμμίζεται.

Οι Ισπανοί τονίζουν πως τα μέτρα αυτορρύθμισης που προτάθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν δεν θα λύσουν το πρόβλημα στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστούν άλλα θέματα, όπως η έλλειψη σαφήνειας στις ετικέτες, η καλύτερη διάκριση των ποιοτήτων και των προελεύσεων από πλευράς καταναλωτών, οι ανισορροπίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η προφανής απουσία αληθινής ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη.