Ελαιόλαδο: Κρατούν ποσότητες οι παραγωγοί, περιμένουν καλύτερες τιμές μετά το Πάσχα

olive oil bottles
Με την αγορά να παραμένει σε απραξία και τις τιμές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά, στάση αναμονής κρατούν και οι παραγωγοί, προσδοκώντας να αντιστραφεί η εικόνα κυρίως μετά το Πάσχα.

Το διάστημα της απραξίας κυμαίνεται ανά περιοχή, με τη Λακωνία να εμφανίζει αυτή την εικόνα για σχεδόν δύο μήνες, το Ηράκλειο για περίπου 20 ημέρες, ενώ αντίστοιχα κινούνται Μεσσηνία και Χανιά. Μετά την είσοδο στην αγορά της ισπανικής παραγωγής, παρατηρήθηκε συρρίκνωση των τιμών, ακόμα και για τους Ισπανούς παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν τη συνδρομή της κυβέρνησης για ρύθμιση της αγοράς. Tο προηγούμενο διάστημα, δε, πρότειναν ακόμη και εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει, καθώς τα όρια τιμών του μέτρου είναι χαμηλότερα των τιμών που επικρατούν.

Πολλοί Ιταλοί έμποροι που προμηθεύονταν από την ελληνική αγορά παραμένουν απόντες ή κινούνται πολύ συγκρατημένα, ζητώντας ποσότητες σε χαμηλές τιμές. «Τον χειμώνα, είχαν απευθυνθεί στην Ισπανία, ενώ αυτήν τη χρονική περίοδο περιμένουν να δούν πού θα καταλήξει το ισπανικό “χρηματιστήριο – δημοπρατήριο”», παρατηρεί ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακιών στη Νότια Λακωνία, μία περιοχή από όπου παραδοσιακά οι Ιταλοί προμηθεύονται ελαιόλαδο.

Οι τιμές, αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, κυμαίνονται μεταξύ 2,50-2,70 ευρώ/κιλό για ελαιόλαδα έως 6 /10 στο Ηράκλειο, στα 2,65 ευρώ για τα έξτρα μέχρι πέντε γραμμές και 2,70 για το ΠΟΠ Κολυμπαρίου στα Χανιά, ενώ στη Μεσσηνία είναι μέχρι 2,50 ευρώ τα 5/10. Στη Νότια Λακωνία, η τελευταία πώληση μικρής ποσότητας 28 τόνων, που πραγματοποίησε ο ΑΣ Ασωπού προ δεκαπενθημέρου, έπιασε τα 3,35 ευρώ, ωστόσο δεν αρκεί για να καθορίσει τιμή περιόδου, σχολιάζει ο κ. Ντανάκας.

Με τιμές μηνός το τυποποιημένο

Η περιορισμένη ζήτηση έρχεται ταυτόχρονα και με τη συγκρατημένη διάθεση από πλευράς παραγωγών να προχωρήσουν σε πωλήσεις. «Σε αυτές τις τιμές, η Λακωνία δεν μπορεί να πουλήσει», τονίζει ο παραγωγός και ελαιοτριβέας Δημήτρης Πολυμενάκος, συμπληρώνοντας πως οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής, εφόσον υπάρχει και το περιθώριο έως την επόμενη σοδειά. «Αυτοί που είχαν ανάγκη έδωσαν προϊόν κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο», σχολιάζει ο ίδιος.

Αντίστοιχα, η πτωτική τάση που επικρατεί δεν άφησε ανεπηρέαστο και το τυποποιημένο ελαιόλαδο, που κινείται ενόψει Πάσχα με τιμές μηνός, καλύπτοντας τις αντίστοιχες ανάγκες,  αναφέρει ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Αδιάθετο το 50% στη Μεσσηνία, στο 30% των περσινών αποθεμάτων η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, αυτά υπολογίζονται στο 50% στην περιοχή της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, αναπληρωτή γεν. διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας. Στο Ηράκλειο, αλλά και γενικότερα στο νησί της Κρήτης, τα αποθέματα της φετινής σοδειάς δεν ξεπερνούν το 20%-30% των αντίστοιχων περσινών, αναφέρει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, εκπρόσωπος του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος του ΔΣ της ΕΑΣΗ.

Στους 3.000 τόνους υπολογίζονται τα αποθέματα έξτρα παρθένων στη Νότια Λακωνία, από τους οποίους οι περίπου 1.000 βρίσκονται στις αποθήκες του ΑΣ Μολάων-Πακίων, σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα. «Μία πενταετία πριν, με αυτές τις ποσότητες οι έμποροι θα έκαναν ουρά έξω από την πόρτα μας, ωστόσο πλησιάζουμε το Πάσχα και φοβάμαι με την εικόνα που υπάρχει μήπως πάμε σε τέσσερις μήνες εμπορικής απραξίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», σχολιάζει.

Ελαιόλαδο: το «χρυσάφι» της ελληνικής γης