Ελαιόλαδο: Πάνω από 100 εκατ. δολάρια οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ το 2023

Στο 4,7% ανήλθε το μερίδιο της Ελλάδας επί του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών ελαιολάδου όλων των κατηγοριών το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα έναντι της προηγούμενης χρονιάς (3,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, η αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ από την Ελλάδα το 2023 ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια, όταν το σύνολο των εισαγωγών ελαιολάδου της χώρας ανήλθε στα 2,13 δισ. δολάρια. Η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη ανάμεσα στις χώρες που προμηθεύουν με ελαιόλαδο τις ΗΠΑ σε όρους αξίας, με σχεδόν το 75% των αμερικανικών εισαγωγών ελαιολάδου να προέρχεται διαχρονικά από τρείς χώρες: Την Ιταλία (32,8%), την Ισπανία (31,9%) και την Τυνησία (10,1%), όπως καταγράφει το Γραφείο ΟΕΥ. Την τέταρτη θέση, με ποσοστό περίπου 9,7%, καταλαμβάνει η Τουρκία, η οποία και κατέγραψε σαφώς σημαντικότερη αύξηση μεριδίου από την προηγούμενη χρονιά (4% το 2022, με αξία 69,8 εκατ. δολάρια).

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου προς τη συγκεκριμένη αγορά ακολουθεί αυξητική πορεία από το 2020, οπότε και ανέρχονταν στα 41,9 εκατ. δολάρια, με μερίδιο 3,2%, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί η άνοδος στην τιμή του προϊόντος που παρατηρείται από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, λόγω των ελλειμματικών παραγωγών διεθνώς.