Και η Ελλάδα στις συζητήσεις της Κομισιόν με τα παραγωγικά κράτη-μέλη για την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ξεκίνησε, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Μετά από μήνες παρακολούθησης των συνθηκών της αγοράς ελαιολάδου και, μερικές μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών που αφορούν το τυποποιημένο ισπανικό προϊόν καθώς και κατηγορίες επιτραπέζιων ελιών, η ΕΕ αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια, αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. «Η απόφαση ελήφθη πριν την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών» σχολίασε ο κ. Χόγκαν χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως το «καταλληλότερο εργαλείο που θα παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στον τομέα».

Την ανακοίνωση για άμεση εφαρμογή του μέτρου, σχολίασε κατ’ αρχήν θετικά η ισπανική πλευρά, βάζοντας ωστόσο τους αστερίσκους της για το κατά πόσο όσα θα δοθούν θα επαρκούν ως προς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Στα επόμενα βήματα της Κομισιόν εντάσσονται τώρα οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις των ελαιοπαραγωγικών κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τον καθορισμό των λεπτομερειών της εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.