Απογοητευμένοι βγήκαν από το Μαξίμου οι αγρότες (upd)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού με την δεκαπενταμελή αντιπροσωπεία των αγροτών της Θεσσαλίας.

Οι εκπρόσωποι των κινητοποιήσεων των αγροτών συνάντησαν τον πρωθυπουργό, χωρίς τελικά να μπουν κι άλλοι φορείς στη συνάντηση.

(Για τον λόγο αυτό οι φορείς που έμειναν εξω από αυτήν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι γεωπονικών φορέων κλπ, θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου)

Εξερχόμενοι από το πρωθυπουργικό μέγαρο δήλωσαν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις καθώς όπως φαίνεται, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς δεν απαντήθηκαν σοβαρά ζητήματα τα οποία και τέθηκαν από πλευράς τους τόσο σήμερα, όσο και νωρίτερα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Απαντήσεις, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν πήραν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις καθώς και το τι θα γίνει με τα πλημμυρισμένα χωράφια, τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, τουλάχιστον, φέτος την άνοιξη.

Σε ότι αφορά την Κάρλα, φαίνεται ότι θα πρέπει να περιμένουν να γίνει αποστράγγιση, καθώς δεν προβλέπεται να γίνει σήραγγα που θα οδηγήσει τα συσσωρευμένα νερά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, βγαίνοντας από τη συνάντηση, θα επιστρέψουν πίσω στη Θεσσαλία για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ώστε να αποφασίσουν από κοινού για το μέλλον των διεκδικήσεών τους, παραμένοντας στις επάλξεις.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι όπως δηλώνουν δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες ακόμη για το master plan των Ολλανδών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο φύλλο της «ΥΧ»
που κυκλοφορεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

 

Νωρίτερα (13:16) το ypaithros.gr έγραφε: 

Δ. Κουρέτας: Στο μισό κόστος της ολλανδικής η πρόταση της περιφέρειας για την Θεσσαλία

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  μίλησε στην «ΥΧ» μεταξύ άλλων για την πρόταση που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην περιοχή, μετά και τα όσα ανέδειξαν οι καταστροφές από τα φαινόμενα Daniel και Elias.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αύριο Τρίτη 12/3 στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στη Λάρισα με την ομάδα των Ολλανδών, ενώ αργότερα στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί από την Περιφέρεια η πρόταση που έχει εκπονήσει, η οποία και υποστηρίζεται από αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το κόστος υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανέρχεται περίπου στο μισό από αυτό που έχει προϋπολογιστεί βάσει του ολλανδικού σχεδίου.

Σε ερώτησή της «ΥΧ» για την βαμβακοκαλλιέργεια και όσα ακούγονται ότι η ολλανδική πρόταση μιλάει για περιορισμό της ο κ. Κουρέτας ήταν σαφής, πως το ζήτημα δεν είναι τι καλλιεργούμε, αλλά με τι τρόπο καλλιεργούμε και κυρίως αν χρησιμοποιούμε με ορθολογικούς τρόπους το νερό.

Κατά τον ίδιο, τρείς είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα στη Θεσσαλία:

    1. Να ολοκληρωθούν άμεσα τα φράγματα
    2. Να εφαρμοστεί άρδευση κλειστού τύπου
    3. Να γενικευθεί η χρήση στάγδην συστήματος στην άρδευση.

 

Νωρίτερα (12:55) το ypaithros.gr έγραφε:

Δήμαρχος Καρδίτσας: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας – Τι ειπώθηκε για το βαμβάκι (upd)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας για να ακολουθήσει η προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, μίλησε στην «ΥΧ» και αναφέρθηκε στο ολλανδικό master plan το οποίο και παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνάντησης.

Σύμφωνα με όσα είπε, πρόκειται για σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης των πλημμυρών και των διάφορων απειλών που δέχεται ή μπορεί να δεχθεί η Θεσσαλία. Σχέδιο, που βρίσκει σύμφωνη και τη Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας καθώς καλύπτει, όπως φαίνεται και τη δυτική Θεσσαλία.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά από πλευράς Ολλανδών για την βαμβακοκαλλιέργεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε, υπήρξε σχετική αναφορά στο βαμβάκι, ως καλλιέργεια με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, ως εκ τούτου, προτείνεται να αναζητήσουν οι παραγωγοί και άλλες καλλιέργειες, εκτός του βαμβακιού, με μικρότερες υδάτινες απαιτήσεις.

 

Νωρίτερα (12:26) το ypaithros.gr έγραφε:

Εμπλοκή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το 15μελές των Θεσσαλών αγροτών

 

Οι αγρότες που έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, προσερχόμενοι στο Μαξίμου για το προγραμματισμένο ραντεβού τους που ξεκινά σε λίγα λεπτά, κατηγορούν τον υπ.ΑΑΤ ότι επιχειρεί να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης και άτομα τα οποία δεν είναι αγρότες και δεν προέρχονται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιούν ακόμη και με αποχώρηση από τη συζήτηση εφόσον αυτά τα άτομα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών. 

Το ypaithros.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει
με νέες αναρτήσεις για ο,τι προκύψει.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Σήμερα στο Μαξίμου, αύριο στη Λάρισα παρουσιάζεται το Ολλανδικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας