Αντιθέσεις: Πυρκαγιές

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εν μέσω πυρκαγιών ο ΣΥΡΙΖΑ «καίγεται» να αποκομίσει πολιτικά οφέλη

Σε πόλεμο με τις φωτιές βρίσκεται για ακόμη ένα καλοκαίρι η χώρα. Έβρος, Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία, Αττική πολιορκούνται από δεκάδες πυρκαγιές, ενώ ο κρατικός μηχανισμός δίνει μια δύσκολη μάχη για να περιορίσει και να εξαλείψει το κακό. Κάθε λογικός άνθρωπος, που αγαπάει την Ελλάδα, το πρώτο που σκέφτεται και θέλει μπροστά σε μια τέτοια μάχη είναι η συστράτευση όλων, κράτους και πολιτών, ούτως ώστε να τελειώσουμε με τον πύρινο εφιάλτη. Και το τελευταίο που σκέφτεται και θέλει είναι η εργαλειοποίηση της τραγωδίας με στόχο το κομματικό όφελος και τη φθορά της κυβέρνησης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το εύκολο είναι να τα φορτώνουμε όλα στο κράτος και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Αλλά ο μηχανισμός αυτός, με όλες του τις διαχρονικές αδυναμίες, εκκένωσε εγκαίρως δεκάδες οικισμούς, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές. Εκκένωσε μέσα σε λίγες ώρες το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, για να είναι ασφαλείς οι ασθενείς. Δεν άφησε ακάλυπτο κανένα μέτωπο της φωτιάς, κινητοποιώντας όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα. Και μόνο τον κόπο και τον ηρωισμό των πυροσβεστών να δει κανείς, καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη χώρα, όπως θέλουν ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους να την εμφανίζουν.

Είμαστε εντούτοις στο ίδιο έργο θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιλέγουν, αντί για τη συστράτευση, την αντιπαράθεση με όσους δίνουν τη μάχη της φωτιάς. Αγνοούν την κλιματική κρίση, το γεγονός ότι οι φωτιές επιτίθενται σε όλο τον πλανήτη, όπως και το γεγονός ότι το κράτος κάνει το καλύτερο που μπορεί, για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, αποδίδοντάς της τις ευθύνες για την περιβαλλοντική και ανθρώπινη καταστροφή. Ακόμα και οι θάνατοι 18 παράνομων μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς αποδίδονται στην κυβερνητική πολιτική, όταν είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν δυνατόν να ειδοποιηθούν εγκαίρως όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε την απάντηση σε τέτοιου είδους αιτιάσεις και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όταν κοπάσουν οι φωτιές: «Η αντιπολίτευση», είπε, «δυστυχώς συνεχίζει -λες και δεν έγιναν εκλογές- να προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Προσπαθεί να βρει οπουδήποτε οφέλη…». Και, δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Ο πύρινος όλεθρος απαιτεί σεμνότητα και απατήσεις από την κυβέρνηση

 

Κάτω από την πίεση της τραγικής πραγματικότητας και της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε να γίνει συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο την εικόνα μιας επαναλαμβανόμενης τραγωδίας. Οι φωτιές καταστρέφουν δάση, περιουσίες, ζωές και η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει δέσμια σε μια πολιτική που βάζει την επικοινωνία πάνω από την κοινωνία. Αν πιστέψουμε όσα εκπορεύονται από το Μαξίμου, ο κρατικός μηχανισμός δεν παρουσιάζει προβλήματα, οι φωτιές είναι φυσικό φαινόμενο, η κλιματική κρίση -που ανακάλυψαν πρόσφατα και δεν ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ- φταίει για όλα και η αντιπολίτευση διαπράττει ατόπημα όταν επισημαίνει κυβερνητικές ευθύνες.

Με δεκάδες νεκρούς, όμως, και πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένα αυτό το καλοκαίρι, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να είναι λιγότερο προκλητική και προσβλητική. Το αυτονόητο, ότι υπάρχει η κλιματική κρίση και δίνει τη μάχη του ο κρατικός μηχανισμός, δεν είναι καθόλου αρκετό. Τα πραγματικά ερωτήματα είναι: Πέμπτο καλοκαίρι διακυβέρνησης από τη ΝΔ, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτεί η κλιματική κρίση; Είναι ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα και έχει ενισχυθεί ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις μάχες με τις φωτιές που καλείται να δώσει; Είναι φυσικό φαινόμενο να πετούν Καναντέρ κατασκευασμένα το 1975; Να έχει η Πυροσβεστική χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις; Να έχει επί της ουσίας καταργηθεί η πρόληψη και η δασοπροστασία; Να παραμένει στα συρτάρια της κυβέρνησης το ολιστικό σχέδιο Γκολντάμερ για τις φωτιές, με το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Μια σοβαρή κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί μάλιστα σε όλους τους τόνους σταθερότητα και ασφάλεια, σε αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει. Και με βάση αυτές τις απαντήσεις, θα έπρεπε να ζητήσει συστράτευση και συνδρομή και όχι να επιδίδεται σε ασκήσεις αλαζονείας, ότι όλα κρίθηκαν στις εκλογές και άρα δεν έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική στο έργο της. Με αυτό τον τρόπο, όμως, προσβάλλει πρώτους από όλους τους πολίτες, που βιώνουν αυτές τις ημέρες τα τραγικά αποτελέσματα της απόλυτης κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδωσαν λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία.

Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές είναι η αλαζονεία και η αμετροέπεια των κυβερνητικών στελεχών, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.