Με επιτυχία οι «Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία της Θεσσαλίας

Αναβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο ο γνωστός πανευρωπαϊκός θεσμός

Αριστες εντυπώσεις αποκόμισαν όσοι επισκέφθηκαν τα οινοποιεία της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τίτλο «Ανοιχτές Πόρτες» το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ποιοτικά κρασιά, συνοδευόμενα από εκλεκτούς μεζέδες, να διασκεδάσουν μετά μουσικής, αλλά κυρίως να βρεθούν στους αμπελώνες, όπου παράγεται το κρασί, να μυηθούν στα μυστικά του και στο τέλος να το αγαπήσουν ακόμη περισσότερο.

Στην Ελλάδα, η καθιερωμένη πανευρωπαϊκή εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας. Όσον αφορά τη Θεσσαλία, φαίνεται ότι κάθε χρόνο ο θεσμός αναβαθμίζεται, καθώς συμμετέχουν όλο και περισσότερα οινοποιεία, ενώ πραγματοποιούνται ακόμη πιο ποιοτικές και καλύτερες εκδηλώσεις.

Ευκαιρία για τους οινόφιλους

Στη Θεσσαλία, οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν την απόλυτη ευκαιρία για τους οινόφιλους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, να πραγματοποιήσουν στοχευμένες ξεναγήσεις, να δοκιμάσουν νέες ποικιλίες και να αντιληφθούν τον κρυμμένο θησαυρό της ελληνικής γης που βρίσκεται στους αμπελώνες.

Ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου είναι και η Ένωση Οινοποιών Θεσσαλίας (ΕΝΟΑΘΕ), η οποία θεωρεί ότι μέσα από τέτοιες δράσεις αναδεικνύεται η γεωγραφική θέση της περιφέρειας, εστιάζοντας σε αυτές που ενισχύουν τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ και αναδεικνύουν γηγενείς ποικιλίες. Ενισχύεται, έτσι, και η βασική προτεραιότητά της, που είναι η προώθηση του οινοτουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεργάζεται στενά με την περιφέρεια, τους δήμους και τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας, διοργανώνοντας εκθέσεις και φεστιβάλ που αναδεικνύουν τον οίνο και την οινική παράδοση.

Συμμετέχοντα μέλη

Τα συμμετέχοντα μέλη της ΕΝΟΑΘΕ στις «Ανοιχτές Πόρτες» ήταν:

● Από την ΠΕ Καρδίτσας: Púro Karathanos, Οrganic Vineyards, Παλιούρι Καρδίτσας.

● Από την ΠΕ Λάρισας: Κτήμα Όλοινος, 2ο χλμ. Ελασσόνας-Δεσκάτης, Οινοποιία Ντούγκου Ιτέα Τεμπών, Οινοποιείο Χρυσοχόου Ραψάνη Λάρισας, Οινοποιία Αλατά Φαλάνη, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου Τύρναβος, Κτήμα Ζαφειράκη Τύρναβος, Κτήμα Μίγας Τύρναβος, Οινοποίηση Παπαδημητρίου Ελευθερές, Οινοποιείο Δημπέτρη Κοιλάδα Λάρισας, Οινοποιία Πουλτσίδη Νέες Καρυές Λάρισας, Οινοποιείο Παπαθανασίου Κατωχώρι Φαρσάλων.

● Από την ΠΕ Τρικάλων: Τσιλιλής Κ. – Κτήμα Θεόπετρα Ράξα, Μετέωρο Οίνοι & Αποστάγματα – Κτήμα Τσίνας Μεγάρχη, Οινοποιείο Λιάκου 24ο χλμ. Καλαμπάκας – Δεσκάτης.