Εργαλείο για τη στήριξη των τιμών η εθελοντική απόσυρση ελαιολάδου

Πέρασε η συνεταιριστική ισπανική πρόταση για αυτορρύθμιση

Την έγκριση της Κομισιόν απέσπασε η πρόταση των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ισπανίας, για την εθελοντική αυτορρύθμιση στον τομέα του ελαιολάδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, που εκπροσωπεί το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα των Ισπανών (Cooperativas Agroalimentarias), ελήφθη το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εθελοντική αυτορρύθμιση, η οποία ουσιαστικά θα επιτρέπει στους συνεταιρισμούς-μέλη της να προβαίνουν σε συμφωνίες για απόσυρση ελαιολάδου από την αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό καθίσταται απαραίτητο λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκείνη την περίοδο.

«Μετά από πολλά χρόνια εργασίας, τα κριτήρια στα οποία βασίζεται η πρόταση για την επάρκεια της προσφοράς και της ζήτησης που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες από την Οργάνωσή μας τον περασμένο Ιούλιο έλαβαν την έγκριση της Επιτροπής», αναφέρει η οργάνωση, η πρόταση της οποίας βασίζεται στο άρθρο 209 του κανονισμού της ΚΟΑ. Το γεγονός αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως προοίμιο για να τεθούν τα θεμέλια για το υποχρεωτικό μέτρο απόσυρσης που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο, υποστηρίζει, ευχαριστώντας παράλληλα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας για τη στήριξή του σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

«Ο εγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε χρονιές πλεονασμάτων, στις οποίες η διαθεσιμότητα του προϊόντος υπερβαίνει κατά πολύ τον όγκο που μπορεί να απορροφηθεί, παρακολουθώντας, ωστόσο, την κατάσταση της αγοράς ανά πάσα στιγμή», εξηγεί η οργάνωση.

«Όχι πρώτη επιλογή»

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Cooperativas Agroalimentarias, υπαινίχθηκαν ότι η νέα απόφαση δεν θα ήταν ένα εργαλείο πρώτης επιλογής για τους συνεταιρισμούς που επιδιώκουν να αυξάνουν τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου, σύμφωνα με τους Olive Oil Times.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της απόσυρσης, αυτό περιλαμβανόταν στο «σχέδιο-σοκ» του Ισπανού υπουργού Γεωργίας, Luis Planas, για την κατάσταση στον τομέα λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού και θα βασίζεται στο νέο άρθρο 167α, που θα ενσωματωθεί στον κανονισμό της ΚΟΑ, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής ΚΑΠ, η οποία αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, εξηγεί το efeagro.

Σημειωτέον ότι στο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, περιλαμβάνονταν, πέρα από την αποθήκευση και την απόσυρση ελαιολάδου από την αγορά, η δυνατότητα πρόωρης συγκομιδής, η αύξηση του βιολογικού ελαιώνα, αλλά και ο διαχωρισμός στην ετικέτα του παραδοσιακά –μη εντατικά– καλλιεργούμενου προϊόντος.