Τα φασόλια έγιναν… ελιές: Σημαντικά μειωμένες οι εκτάσεις νωπού για φέτος

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη σπορά του φασολιού υπαίθριας παραγωγής για νωπή χρήση, από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζεται είναι σημαντικά διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια.

Το νωπό φασόλι παλαιότερα αποτελούσε μία κύρια καλλιέργεια και μακροχρόνια επένδυση για πολλούς αγρότες, η αλλαγή όμως του καταναλωτικού πρότυπου, με την αγορά κατεψυγμένου αντίστοιχου προϊόντος, η έλλειψη εργατικών χεριών και το ανεβασμένο κόστος παραγωγής, αποτελούν την κύρια αιτία για τις μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις τόσο στη Μεσσηνία, όσο και σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Ο γεωπόνος Ανδρέας Μαράντος, επί σειρά ετών διακινητής σπόρων φασολιού από την Καλαμάτα, κάνει λόγο για μία μεγάλη στροφή στην καλλιέργεια.

«Συνηθίζαμε, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, στα χωράφια τα οποία έμπαιναν πατάτες, την επόμενη χρονιά να μπαίνουν φασόλια, ώστε να διατηρούμε τη γονιμότητα και παράλληλα να έχουμε εισόδημα και από τις δύο παραγωγές, λόγω της πρωιμότητας στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, και οι δύο καλλιέργειες έχουν πάρει την κατιούσα και οι αγρότες της περιοχής τις εγκαταλείπουν, στρεφόμενοι σε άλλες καλλιέργειες ή ακόμη και στην αγρανάπαυση».

Ο κ. Μαράντος εκτιμά ότι οι σπορές θα ξεκινήσουν αρχές Φεβρουαρίου, αν φυσικά το επιτρέψει ο καιρός, διότι πολλές φορές λόγω των βροχοπτώσεων γίνονται και επανασπορές.

Χάνει στρέμματα από τις Καλαμών στη Στερεά

Στις περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας για πολλά χρόνια σπέρνονταν χιλιάδες στρέμματα με υπαίθριο φασόλι, ξεκινώντας με σπορές από τον Μάρτιο, και ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι, όπου οι συλλογές έφταναν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο.

Η έλλειψη εργατών γης, αλλά και η ρευστότητα στην αγορά του προϊόντος, οδήγησε πολλούς παραγωγούς προς άλλες καλλιέργειες, «με κυρίαρχη εναλλακτική την ελιά Καλαμών, που είδε σημαντική αύξηση στην περιοχή μας και εκτόπισε σε μεγάλο ποσοστό τα φασόλια», αναφέρει ο γεωπόνος Κώστας Μπαρτζουλιάνος.

«Οι ελάχιστες εκμεταλλεύσεις σήμερα στηρίζονται στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συλλογής του λοβού και, όπως δείχνει η εικόνα, υπάρχει μεγάλη στροφή στην ελιά», καταλήγει ο ίδιος.