«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: «Μεικτά» τελικά τα 350 ευρώ/kW ως ανώτερο ποσό επιχορήγησης φωτοβολταϊκού σταθµού

Στα ψιλά γράμματα ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ

Στο 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, χωρίς, ωστόσο, να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό ο ΦΠΑ, περιορίζεται η ενίσχυση που δύναται να λάβουν οι αγρότες για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 50kW στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (9/4) και η υποβολή αιτήσεων προς χρηματοδότηση θα συνεχιστεί έως και τις 15 Μαΐου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://pvstegi.gov.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τρέχει το πρόγραμμα, μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της δράσης, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675, καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό. Όπως προσθέτει το υπουργείο, πάνω από 250 αιτήσεις προήλθαν από αγρότες της Θεσσαλίας.

Δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, σε αγρότες ειδικού καθεστώτος και σε αγροτικές επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μίας αγροτικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για καθεμιά εξ αυτών.

Ενίσχυση

Όπως εξηγεί το υπουργείο, οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μη σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες. Μάλιστα, και με βάση την ΚΥΑ που τροποποιήθηκε, στο ανώτερο ποσό επιχορήγησης φωτοβολταϊκού σταθμού (ευρώ/kW) δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%), ο οποίος δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

α) Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κ.λπ.).

β) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων.

γ) Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β.

δ) Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή αποτελεί μέρος των παγίων της επιχείρησης, καθώς και εργασίες εγκατάστασης αυτού.

Το υπουργείο διευκρινίζει, δε, ότι για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή, αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ – ως απλός αυτοπαραγωγός).

Ομάδες προτεραιότητας

Στο πρόγραμμα, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

 Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW.

 B’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται ανάλογα με τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες. Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.