Αυτό το άρθρο είναι 43 μηνών

Γιώργος Μπαλατσός: Ελαιόλαδο από Κονσερβολιά Αμφίσσης ταξιδεύει στην Ευρώπη με ισχυρισμό υγείας

03.12.2020
5' διάβασμα
giorgos-balatsos-elaiolado-apo-konservolia-amfissis-taxidevei-stin-evropi-me-ischyrismo-ygeias-215730

Ένας πιστοποιημένος «θησαυρός» για την ανθρώπινη υγεία παράγεται σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων στο όρος Όθρυς, προκαλώντας μεγάλη ζήτηση σε χώρες του εξωτερικού, λόγω των διατροφικών του χαρακτηριστικών. Η πικρή και πικάντική του γεύση έδωσε το έναυσμα στον Γιώργο Μπαλατσό, ελαιοκαλλιεργητή από την Ανατολική Φθιώτιδα, να καταλάβει ότι το ελαιόλαδο που παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή από την ποικιλία ελιάς Αμφίσσης είναι ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προϊόν.

Μετά τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, το ελαιόλαδο πιστοποιείται από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία και διαθέτει ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα του λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Επίσης, από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του κατάφερε να αποσπάσει έξι διεθνή βραβεία. «Είμαι ελαιοκαλλιεργητής τρίτης γενιάς και ασχολούμαι με το αγροτικό επάγγελμα από το 2013, με την κύρια καλλιέργειά μου να είναι οι βρώσιμες ελιές ποικιλίας Αμφίσσης. Εδώ και πέντε χρόνια, όμως, παρακολουθώντας σεμινάρια για το ελαιόλαδο, αποφάσισα να παράξω και ελαιόλαδο από τη συγκεκριμένη ποικιλία από τα άνυδρα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στην ορεινή αυτή περιοχή.

Το 2020, λοιπόν, λανσάραμε στην αγορά ένα σπάνιο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο με την επωνυμία A-Mfo-Ra I-cons mountain και από την πρώτη του χρονιά κατάφερε να διακριθεί στους μεγαλύτερους και πιο έγκυρους παγκόσμιους διαγωνισμούς», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

 

Στοιχεία σύνθεσης του ελαιολάδου

Τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το πλούσιο σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο ξεκινούν από την περιοχή στην οποία παράγεται. Όπως εξηγεί ο ίδιος, το υψόμετρο και η άνυδρη καλλιέργεια, καθώς τα ελαιόδεντρα ποτίζονται μόνο από τις βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ποικιλία Αμφίσσης, που είναι περισσότερο γνωστή για τις βρώσιμες ελιές, δίνουν πολύπλοκα αρώματα και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, όπως τονίζει ο 34χρονος αγρότης, στην ποιότητα του ελαιολάδου «παίζει ρόλο η πρώιμη συγκομιδή, ο χρόνος μάλαξης και οι θερμοκρασίες στο ελαιοτριβείο. Συνεργάζομαι με ένα ελαιοτριβείο που διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα που βοηθούν πολύ στην όλη διαδικασία παραγωγής του συγκεκριμένου ελαιολάδου». Ο Γιώργος συσκευάζει το προϊόν του στο δικό του συσκευαστήριο, το οποίο δημιούργησε το 2015.

Αυξημένη ζήτηση και διεθνής αναγνώριση

Ήδη, από τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του στην αγορά, το ελαιόλαδο κατάφερε να αποσπάσει βραβεία σε πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς. «Το 2020 συγκέντρωσε έξι διεθνή βραβεία όπως χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου, χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Berlin Olive Oil στο Βερολίνο και ασημί στον Olympia International. «Καταφέραμε, επίσης, να συγκεντρώσουμε βαθμολογία πάνω από 95/100 ανάμεσα σε 570 ελαιόλαδα από 19 ελαιοπαραγωγικές χώρες στον διεθνή διαγωνισμό TerraOlivo International Israel 2020, που θεωρείται ένας από τους τρεις πιο δύσκολους και έγκυρους διαγωνισμούς ελαιολάδου, με βαθμό δυσκολίας 9/10 από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου», εξηγεί ο Γιώργος.

Τα υψηλά διατροφικά του χαρακτηριστικά το έχουν ήδη οδηγήσει σε ντελικατέσσεν καταστήματα του εξωτερικού, καθώς διατίθεται στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Πολωνία, ενώ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Σλοβενία και στην Ολλανδία. «Ο ισχυρισμός υγείας που διαθέτει το ελαιόλαδο στην ετικέτα του αυξάνει τη ζήτηση στις χώρες της Ευρώπης και σε καταστήματα που ενδιαφέρονται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Μέχρι στιγμής, διατίθεται σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης και ετοιμαζόμαστε να συνάψουμε και άλλες συνεργασίες. Στην Ελλάδα, μπορεί κάποιος να το βρει σε δύο καταστήματα με ηλεκτρονική παρουσία, ενώ βρίσκομαι σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετά ντελικατέσσεν καταστήματα στη χώρα».

Εκτός από το ελαιόλαδο, ο Γιώργος ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά και συσκευασίες βρώσιμης ελιάς, καθώς μέχρι στιγμής πωλούσε τη βρώσιμη ελιά σε μεγαλύτερες συσκευασίες που προορίζονταν για επαγγελματική χρήση.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου είναι να αυξήσει την ποσότητα, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα. Όπως εξηγεί, για να το πετύχει αυτό, «θα ξεκινήσω τη συνεργασία μου με παραγωγούς αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη περιοχή για να αυξήσω την ποσότητα και να κρατήσω σταθερή την ποιότητα, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στη ζήτηση που υπάρχει».