Γιώργος Μαθιόπουλος: Στην Ορεινή Γορτυνία, το ελαιόλαδο γιατρεύει

«Σταγόνα ζωής» από τις παραμελημένες άγριες ελιές με την σφραγίδα της The Greek Olive Estate

Γιώργος Μαθιόπουλος Στην Ορεινή Γορτυνία, το ελαιόλαδο γιατρεύει

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας Μαθιόπουλου στην Κάτω Ριζοσπηλιά Αρκαδίας ανεβάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο της ποικιλίας «Ολύμπια» στο βάθρο με τα πιο υγιεινά ελαιόλαδα του κόσμου. Αν προσπαθήσεις να το κάνεις εικόνα, είναι δύσκολο: η Ελλάδα, μία χώρα «μπουτίκ», θεραπευτικός ελαιώνας της Ευρώπης, παράγει σπάνιας ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, με βιολειτουργικές ιδιότητες που τα καθιστούν «φάρμακα», αφού λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό. Ελαιόλαδα από άγριες ελιές, που φύονται σε λίγες περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Ορεινή Γορτυνία και την Ολυμπία.

Αν πριν από πέντε με έξι χρόνια έλεγες αυτό το σενάριο στο καφενείο κάποιου χωριού της περιοχής, σίγουρα θα σε περιγελούσαν. Εκτός αν ο δρόμος σε έβγαζε στην Κάτω Ριζοσπηλιά Αρκαδίας και είχες την τύχη να συναντήσεις τον Κώστα Μαθιόπουλο. Γεννημένος τη δεκαετία του ’40 στο χωριό, έχοντας στενή σχέση με τις ελιές, με οικογενειακά κτήματα όπου φύονται για περισσότερα από 300 χρόνια ελιές «ζυμωμένες» με αρωματικά φυτά και βότανα, βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τη δεκαετία του ’80 έγινε σημαντικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων του βρετανικού λιανεμπορίου.

Γιώργος Μαθιόπουλος Στην Ορεινή Γορτυνία, το ελαιόλαδο γιατρεύει Σταθερή αγωνία όλων αυτών των ετών ήταν να κάνει κάτι με το λάδι του χωριού. Να το αναδείξει, να του δώσει brand name, να το βάλει στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του και το 2010 ίδρυσε την εταιρεία The Greek Olive Estate, τη σκυτάλη της οποίας ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας. Σήμερα, το όνειρο του Κώστα Μαθιόπολου κάνουν σήμερα πράξη –ξεπερνώντας ίσως και τις φιλοδοξίες του πατέρα τους– οι δύο γιοι του, ο Γιώργος και ο Χρήστος.

Το προϊόν τους, «Drop of Life» («Σταγόνα ζωής»), είναι γέννημα-θρέμμα μιας πανάρχαιας, πλην παραμελημένης, μέχρι πρότινος, ποικιλίας της περιοχής, της Χωραΐτικης. Μιας ποικιλίας, που πλέον μετονομάστηκε σε «Ολύμπια» και την οποία οι χώρες που κάνουν τρόπο ζωής την υγιεινή διατροφή έχουν αρχίσει να μαθαίνουν για τη μοναδικά υψηλή περιεκτικότητά της σε ολικές φαινόλες και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της.

Διεθνές βραβείο

Αυτό το εξαιρετικό προϊόν-δυναμίτη τυποποίησε και λάνσαρε εμπορικά στην αγορά η οικογένεια Μαθιόπουλου το 2012, αφού επί μία διετία έδωσε… εξετάσεις στην ποιότητα του προϊόντος, τις οποίες πέρασε με άριστα, αποκτώντας μάλιστα Ισχυρισμό Υγείας, που καθιστά το συγκεκριμένο ελαιόλαδο βιολειτουργικό τρόφιμο, με θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Με αυτές τις περγαμηνές κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι προ μηνός το «Drop of Life» απέσπασε –ανάμεσα σε 540 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο– το χρυσό βραβείο ως το ελαιόλαδο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα συνολικών φαινολικών από τη Διεθνή Εταιρεία Ελαιοκανθάλης.

 «Αυτός ο διατροφικός θησαυρός προωθούνταν χύμα στην αγορά. Οι έμποροι της περιοχής δεν το προτιμούσαν. Οι παραγωγοί το άφηναν ανοιχτό για να πάρει αέρα και να ‘‘ξεπικρίσει’’. Αυτή η πικάντικη και πικρή γεύση της συγκεκριμένης ποικιλίας, που της δίνει τις θεραπευτικές ιδιότητες, θεωρούνταν ελάττωμα», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Μαθιόπουλος, σχολιάζοντας πώς ένα τέτοιο προϊόν έχανε τόσα χρόνια την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί και κυρίως την ευκαιρία να γίνει συνώνυμο με την υγιεινή διατροφή στις αγορές του κόσμου.

Γιώργος Μαθιόπουλος Στην Ορεινή Γορτυνία, το ελαιόλαδο γιατρεύει«Στη Γερμανία η ποικιλία ‘‘Ολύμπια’’ είναι πιο γνωστή από ό,τι στην Ελλάδα», σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι σήμερα το «Drop of Life» –που από τον Ιανουάριο φέρει πλέον και την πιστοποίηση βιολογικό– εξάγεται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% σε Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες, Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Βουλγαρία, όπου πωλείται ως λειτουργικό τρόφιμο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά και ως επιχειρηματικό δώρο. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε να συστήσουμε στον πλανήτη το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Ολύμπια», μας λέει ο 30χρονος σήμερα Γιώργος Μαθιόπουλος, αναφερόμενος στα επόμενα πλάνα της εταιρείας. «Ο Ισχυρισμός Υγείας ισχύει στην ΕΕ, άρα η ευρωπαϊκή αγορά είναι ο ζωτικός μας χώρος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ωστόσο, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ. Θέλουμε να πάμε σε όλες τις αγορές όπου ο καταναλωτής γνωρίζει ή είναι δεκτικός να μάθει για τις βιολειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου», σημειώνει ο ίδιος και περιλαμβάνει στα επόμενα βήματα την εγκατάσταση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων ελαιοποίησης.

  • Νατάσα Φραγκούλη