Η απαιτητική και ευαίσθητη καλλιέργεια της μπάμιας

Το κηπευτικό προϊόν με την ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Ημαθίας

Η απαιτητική και ευαίσθητη καλλιέργεια της μπάμιας

Η καλλιέργεια της μπάμιας στη Μακεδονία, και κυρίως στην περιοχή της Ημαθίας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια. Σε κοινότητες όπως η Αγία Τριάδα, η καλλιέργειά της αντιστοιχεί με το 90% της ενασχόλησης των κατοίκων, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στο Νέο και Παλιό Πρόδρομο, ή στη Μελίκη, αρχίζει και εγκαταλείπεται. Παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα από 2.000 στρ. ενώ σήμερα έχουν φτάσει σχεδόν στο μισό και έχουν αντικατασταθεί κυρίως από ηλιόσπορο. «Οι μπάμιες είναι δύσκολη και απαιτητική καλλιέργεια», αναφέρει ο παραγωγός, Χρήστος Παυλίδης, από το Ν. Πρόδρομο. «Τα έξοδά της μεγάλα και αντίστοιχα η τιμή που φεύγει στον έμπορο ασύμφορη». Παράλληλα, όπως προσθέτει, ο καρπός της πρέπει να μαζεύεται όταν έχει μικρό μέγεθος και νωρίς το πρωί.

«Η συγκομιδή της μπάμιας είναι αρκετά επίπονη. Εάν θέλεις κάποιον να τον καταραστείς τότε τον στέλνεις να μαζέψει μπάμιες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κουκλίδης, που είναι από τους παλαιότερους παραγωγούς μπάμιας στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας. Επειδή το φυτό έχει χνούδι, προκαλεί αλλεργία και φαγούρα για αυτό και πρέπει να μαζεύεται με γάντια.

Οι μπάμιες της Ημαθίας είναι οι λεγόμενες τετράγωνες και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Σήμερα, επειδή υπάρχουν λίγα κιλά, η τιμή που την αγοράζει ο έμπορος είναι 3 ευρώ. «Πάντως, δεν είναι εύκολο να έχεις κέρδος και να κάνεις απόσβεση», συμπληρώνει ο κ. Κουκλίδης. Σε ό,τι αφορά την απόδοσή της, με τις κατάλληλες συνθήκες, κυμαίνεται από 700 έως 1.000 κιλά ανά στρέμμα στις ποτιστικές καλλιέργειες.

«Η τιμή της τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πάρα πολύ», τονίζει ο κ. Παυλίδης. Στην όψιμη παραγωγή φτάνει περίπου στα 2-3 ευρώ, αλλά προς τα μέσα Αυγούστου, όπου υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ποσότητα, η τιμή μπορεί να κυμανθεί από τα 80 λεπτά και να φτάσει στο 1,20 ευρώ. «Όταν χρειάζεσαι 100 ευρώ το στρέμμα για κάθε ράντισμα, αντιλαμβάνεστε ότι δε συμφέρει η παραγωγή, με την τιμή που αγοράζεται από τους εμπόρους, για να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία», καταλήγει ο κ. Παυλίδης.

«Η καλλιέργεια της μπάμιας ήταν ένα σταθερό και καλό εισόδημα για τους αγρότες της περιοχής», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Νικόλαος Σαρακατσιάνος, από τη δημοτική ενότητα Μελίκης. «Ολόκληρα χωριά ζούσαν από την καλλιέργεια αυτή και κάθε παραγωγός είχε τουλάχιστον από 20-25 στρέμματα».

Η καλλιέργεια της μπάμιας γιορτάζεται κάθε Αύγουστο με ξεχωριστές εκδηλώσεις στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας.

Αφροδίτη Χρυσοχόου