Ηράκλειο: Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στην ενέργεια και τους υδατικούς πόρους

ενέργεια και υδατικοί πόροι

Ημερίδα όπου συζητήθηκαν όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από επενδυτές και ερευνητές, για τους υποτομείς της Ενέργειας και των Υδατικών Πόρων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης του Α΄ Κύκλου (Ενέργεια-Υδατικοί Πόροι) του περιβαλλοντικού τομέα της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Κρήτης. 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι «ο στόχος μας είναι η δουλειά η οποία γίνεται στα ερευνητικά, επιστημονικά, ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γίνει η οικονομία της Κρήτης ανταγωνιστικότερη, να υπάρξει ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «με τη διαβούλευση που κάνουμε πετυχαίνουμε την εξαγωγή-δημιουργία των καλύτερων προτάσεων, έχουμε μεγάλη δυναμική ως Κρήτη σε επιστημονικό προσωπικό, διαθέτουμε σοβαρό επιχειρηματικό δυναμικό, άρα το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα της έξυπνης εξειδίκευσης να υλοποιηθεί στην πραγματική οικονομία».

Επισήμανε δε, ότι η Περιφέρεια διεκδικεί πρόσθετους πόρους και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που θα κατευθυνθούν στη συνέχεια από την Περιφέρεια στην έρευνα, την τεχνολογία, στην πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για πρώτη φορά γίνεται η διαδικασία αυτή μέσα από την Διεύθυνση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, πέραν της Διαχειριστικής Αρχής που έχει την ευθύνη να βγουν οι προσκλήσεις. Είναι μια ενέργεια με έντονο πολιτικό-στρατηγικό χαρακτήρα, διότι μπορούν και συνεργάζονται πάρα πολλά άξια στελέχη της Περιφέρειας σε όλη την Κρήτη, δυνατότητα που δεν υπήρχε», είπε ο κ. Αρναουτάκης και ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλης Βεσκούκης, που παρουσίασε τις ευφυείς τεχνολογίες στη διαχείριση περιβαλλοντικών και ενεργειακών προβλημάτων, επισήμανε πως «μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα “μυαλά” που διαθέτουμε και εξάγουμε σε μεγάλο ποσοστό, στην δημιουργία ευφυών τεχνολογιών, οι οποίες να λύνουν περιβαλλοντικά προβλήματα, προβλήματα διαχείρισης φυσικών πόρων, βέλτιστης διαχείρισης και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων και όλα αυτά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και να τα εξάγουμε».

Ο κ. Βεσκούκης υπογράμμισε επίσης, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην διαχείριση των υδάτων, πολλά από τα οποία καταναλώνονται ως φυσικοί πόροι, πάνε χαμένα διότι υπάρχουν προβλήματα στα δίκτυα, στα συστήματα διαχείρισης και για όλα αυτά υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα λύσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, εστίασε στο ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στην διαχείριση της ενέργειας, όπου από πολλές διαφορετικές πηγές παραγωγής ενέργειας, λέγοντας πως «μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε στιγμή το πιο κατάλληλο μίγμα για αξιοποίηση στις τουριστικές και παραγωγικές δραστηριότητες για παράδειγμα στη Κρήτη, έτσι ώστε να μην πετάμε ενέργεια, και να έχουμε την καλύτερη και από οικονομικής και από τεχνικής πλευράς αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε».

Στην ημερίδα μετείχαν ακόμη αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι των ερευνητικών- επιστημονικών-ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού, της Αυτοδιοίκησης, φορέων και παραγωγικών τάξεων, ενώ παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ