Ίδρυση ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Ελλάδα

Στην πρωτοβουλία της περιφέρειας για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου με εθνική εμβέλεια στη Δυτική Ελλάδα, στη λειτουργία hub καινοτομίας στην Πάτρα, αλλά και στην προώθηση ενός σύγχρονου προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εστίασε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή του ανθρώπου».

Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό κέντρο, ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη βιωσιμότητας και την οικονομοτεχνική μελέτη, οι οποίες έχουν προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία, ενώ το ερευνητικό κέντρο έχει ανακοινωθεί στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Το ερευνητικό κέντρο θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Ιατρικής, Τεχνολογίας και Φαρμάκων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροδιατροφής και Πολιτικής της Τεχνολογίας.

Όπως επισημάνθηκε, αυτή την περίοδο, με συνεργασία της περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αλλά και του υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, εκπονείται ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών στη γεωργία με έμφαση στην καινοτομία, η υλοποίηση του οποίου κρίνεται αναγκαία από τους φορείς της περιοχής.

Hub καινοτομίας

Όπως επισήμανε ο κ. Ζαΐμης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη φθάσει το μέγιστο της απορρόφησης, ενώ το επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι αυξημένο κατά 30% και έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να διαχειριστεί 650 εκατ. ευρώ.

«Μέσα από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανακαινίσαμε ριζικά το κτήριο της τ. Γεωργικής Σχολής στην Πάτρα, στο ισόγειο του οποίου σχεδιάζουμε τη λειτουργία ενός hub καινοτομίας για όλες τις ειδικότητες. Πρόθεσή μας είναι να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και τους δημιουργούς, προς όφελος της καινοτομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ζαΐμης και πρόσθεσε: «Στο νέο ΠΕΠ έχουμε δεσμεύσει ήδη 14 εκατ. ευρώ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (RIS), ώστε να προωθήσουμε δυναμικά την καινοτομία και την αγροδιατροφή και στοχεύουμε να έχουμε ώριμη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, και ο γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της περιφέρειας για την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασαν τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, «ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην αγροδιατροφή και στην καταναλωτική συνείδηση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ι. Καλαβρουζιώτης, δήλωσε ότι το ΕΑΠ έχει τη βούληση, τις υποδομές και την τεχνογνωσία να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης της καινοτομίας στην περιοχή.