Καλές προοπτικές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Μειωμένη η κατανάλωση στην ελληνική αγορά, αλλά αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον χάρη στις διατροφικές συνήθειες των μουσουλμάνων προσφύγων

Καλές προοπτικές για την καλλιέργεια κολοκύθας

Αν και τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κολοκύθας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί και ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά την εντάσσουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους λόγω της μεγάλης διατροφικής αξίας της, ωστόσο ακόμη και σήμερα απευθύνεται σε συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό.

Συγγενής με τα εδώδιμα κολοκύθια, έχει πολλές ποικιλίες που διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα του καρπού. «Η κίτρινη, η κόκκινη και η άσπρη κολοκύθα είναι μια καλή καλλιέργεια με αποδόσεις, καθώς μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό, αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο δίκτυο διανομής του προϊόντος», τονίζει ο παραγωγός Μηνάς Δουλκερίδης από τον Ευρωπό Κιλκίς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την καλλιέργεια κολοκύθας.

Παρά το γεγονός ότι τα οφέλη για την υγεία είναι πολλαπλά και είναι ένα καλό, ποιοτικά και διατροφικά, προϊόν, ωστόσο η ζήτησή της στην Ελλάδα είναι αρκετά μειωμένη, αναφέρει ο κ. Δουλκερίδης. Η ποικιλία Hokkaido που καλλιεργεί, την οποία έφερε από τη Γαλλία, δίνει φυτά μικρά σε μέγεθος με κόκκινο χρώμα και παραγωγικά. Ξεκίνησε με 10 στρ. βιολογικής καλλιέργειας, πειραματικά και, στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στη συμβατική καλλιέργεια 26 στρεμμάτων. Σήμερα, λόγω του γεγονότος ότι δεν βρήκε το κατάλληλο δίκτυο για να διαθέσει τις κολοκύθες, έχει περιοριστεί.

Τα έξοδα για το 1 στρέμμα της συγκεκριμένης ποικιλίας ανέρχονται στα 250-300 ευρώ. Η στρεμματική απόδοση φτάνει μέχρι και 1,5-2 τόνους, ενώ η τιμή πώλησής της ξεκινά από τα 30-50 λεπτά το κιλό. Καλή και παραγωγική χρονιά, όσον αφορά το μέγεθος, την ποσότητα και την ποιότητα των καρπών, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων χαρακτήρισε τη φετινή παραγωγή ο Κωνσταντίνος Μπακέας, που καλλιεργεί κίτρινες, κόκκινες και άσπρες κολοκύθες. «Η διατροφική αξία τους είναι τεράστια, αλλά δεν εκτιμάται από τον κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Μπακέας και προσθέτει ότι «όμως, αν βρεθούν αγορές, τότε είναι μια καλλιέργεια που αποδίδει, αφού δεν χαλάει εύκολα, συντηρείται αρκετό καιρό, δεν χρειάζεται πολύ νερό, αλλά βαθύ και γόνιμο έδαφος και χαμηλή υγρασία για να δώσει καλό καρπό».

Επίσης, είναι ανθεκτική σε μύκητες και ασθένειες, ενώ μπορεί να μπει στο ίδιο χωράφι πολλές χρονιές. Κι ενώ, η ζήτηση για τις κολοκύθες ήταν αρκετά χαμηλή, τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τον παραγωγό, έχει αρχίσει να κινείται έντονα η αγορά της άσπρης κολοκύθας, την οποία χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους οι μουσουλμάνοι. Σε ό,τι αφορά την απόδοση, το 1 στρέμμα δίνει έως και 10 τόνους, ενώ το κόστος της εγκατάστασης φθάνει τα 500 ευρώ. «Η τιμή της, από το χωράφι, ξεκινά από τα 20-25 λεπτά και κάποιες χρονιές μπορεί να φτάσει και τα 40 λεπτά. Οι τιμές είναι ανοιχτές και καθορίζονται από τη ζήτηση», καταλήγει ο κ. Μπακέας.