Κατ’οίκον παραγωγή ελαιολάδου υπόσχονται δύο Ισπανοί εφευρέτες

Καινοτόμα συσκευή φέρνει το λιοτρίβι στην κουζίνα κάθε σπιτιού

-Διαφήμιση-

Μία συσκευή όπου οι παραγωγοί ή απλοί οικιακοί χρήστες μπορούν να παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο, με μία απλή και καθαρή διαδικασία, κατασκεύασαν δύο Ισπανοί από την Ανδαλουσία. Ο λόγος για τη συσκευή Olimaker, που κατασκεύασαν οι Luis Serrano και Rafael Ibáñez και παρουσίασαν για πρώτη φορά φέτος στην Expoliva στη Χαέν.

Η συσκευή έχει τη δυνατότητα παραγωγής ελαιολάδου με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης σε ένα δοχείο χωρητικότητας 5 λίτρων, όπου μπορούν να επεξεργαστούν περίπου τρία κιλά ελαιόκαρπου τη φορά. Τοποθετώντας τις ελιές στο πάνω μέρος του δοχείου, ακολουθεί ο διαχωρισμός, η έκθλιψη και το φιλτράρισμα για να βγάλει η συσκευή από το κάτω μέρος της το παραγόμενο ελαιόλαδο. Ο συνολικός χρόνος της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 30 λεπτά, ενώ όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της έχει εύκολη χρήση αλλά και καθάρισμα.

Το 2020 βγαίνει στην αγορά

Η συσκευή έχει ήδη πατενταριστεί από τους δύο εφευρέτες, οι οποίοι προσανατολίζονται στην κατασκευή 15.000 έως 30.000 τεμαχίων έως το 2020, οπότε και προγραμματίζουν τη διάθεσή τους στην αγορά, στη λιανική τιμή των 2.200 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Η Olimaker, μπορεί να έχει διπλή χρήση, και από οικιακούς χρήστες αλλά και από παραγωγούς, που θέλουν να βγάλουν μία πρώτη ποσότητα ώστε να ελέγξουν την ποιότητα της σοδειάς, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές. Ενώ, η συγκεκριμένη εφεύρεση αποτελεί μόνο την αρχή αφού οι ίδιοι σκοπεύουν μεταγενέστερα να λανσάρουν συσκευασίες ελιών, που θα τοποθετούνται στο πάνω στέλεχος παράγοντας ελαιόλαδο, λειτουργώντας στα πρότυπα των μηχανών εσπρέσσο που δέχονται κάψουλες.

-Διαφήμιση-