ΚΕΕΕ: Πάνω 135% οι εξαγωγές ελαιολάδου στο εξάμηνο

Τον κομβικό ρόλο των τροφίμων στις ελληνικές εξαγωγές αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εξαγωγικό εμπόριο στο πρώτο μισό του έτους, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 6% στο εξάμηνο του 2023, με τα τρόφιμα να «τρέχουν» με υπερδιπλάσιο ρυθμό, της τάξης του 13%. Η πλέον εντυπωσιακή μεταβολή αφορά την κατηγορία του ελαιολάδου όπου οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 135%, με την αξία τους να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατ., φτάνοντας τα 882 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, στα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 577 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,6%, ενώ στους καρπούς και στα φρέσκα φρούτα έφτασε στα 592,7 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και συνολικά των ελληνικών εξαγωγών τους πρώτους μήνες του έτους αποδεικνύει ότι αφενός η συστηματική προσπάθεια και ο σχεδιασμός από τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές και αφετέρου η ταυτόχρονη επιθετική πολιτική από την οικονομική διπλωματία, η οποία ανοίγει νέες αγορές, οδηγεί τα ελληνικά προϊόντα σε περίοπτη θέση σε όλες τις αγορές του κόσμου. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα μέτρα της κυβέρνησης να στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας τόσο από τις μεγάλες, όσο και από τις μικρές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης.