Με κλειστά χαρτιά παραλαμβάνουν Ξινόμαυρο οι οινοποιοί στη Νάουσα

Για την καλύτερη Μαυροδάφνη της δεκαετίας κάνουν λόγο στην Αχαΐα

Ελαφρά μειωμένες τιμές για τη Μαυροδάφνη στην Πάτρα –όπου και η ποσότητα είναι μικρότερη – προβλέπονται φέτος, με τα οινοποιεία να κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Κάποια πίεση δέχεται και το Ξινόμαυρο στη Νάουσα.

Η ποιότητα των σταφυλιών κρίνεται πολύ καλή, ενώ ο τρύγος, που φέτος είναι όψιμος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μαυροδάφνη

Ο τρύγος για την εταιρεία Αχαΐα Κλάους σχεδόν ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, με ένα ποσοστό της τάξης του 10% των αμπελώνων να έχει απομείνει προς συγκομιδή. Η παρατεταμένη ανομβρία φέτος βοήθησε το σταφύλι να ωριμάσει καλά, ενώ «όπου χρειαζόταν, κάναμε λίγο πότισμα», λέει ο οινολόγος της εταιρείας, Σωτήρης Καραγιάννης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ότι το τελευταίο δεκαήμερο έπεσε βροχή, ωστόσο τα αμπέλια ήταν διψασμένα, οπότε το νερό απορροφήθηκε γρήγορα. Όσον αφορά τα αποθέματα, η εταιρεία δεν έχει ποσότητες από πέρυσι, επισημαίνει ο οινολόγος, ενώ φέτος η χρονιά ήταν λιγότερο παραγωγική, «λόγω του καύσωνα που σημειώθηκε τον Μάιο».

Οι φήμες για χαμηλότερες τιμές φέτος σε σχέση με πέρυσι –η τιμή έφτασε τα 0,60 ευρώ το κιλό– δίνουν και παίρνουν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται επισήμως. «Εμείς, για τους συνεταιρισμένους αγρότες, θα προσπαθήσουμε η τιμή να κρατηθεί πάνω από αυτήν του εμπορίου.

Για τους άλλους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», λέει ο Γιώργος Αποστολόπουλος εκ μέρους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη ανά στρέμμα σε ποσοστό περίπου 30% «και αυτό βοηθάει στη διατήρηση της τιμής» τονίζει, ωστόσο, οι τιμές που θα δώσει η Ένωση θα αποφασιστούν μετά τον τρύγο. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, η Ένωση αποφάσισε να κρατήσει στις δεξαμενές της τη Μαυροδάφνη για παλαίωση.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε απόσταξη κρίσης για τη Μαυροδάφνη. Είναι ένα προϊόν ΠΟΠ και το σεβόμαστε. Επιλέξαμε να το κρατήσουμε για την επόμενη χρονιά και να το πουλήσουμε, όταν ανοίξει η αγορά», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος. Την ίδια στιγμή, σε άλλους αμπελώνες, από όπου προμηθεύεται πρώτη ύλη η εταιρεία Cavino, ο τρύγος δεν έχει ακόμα αρχίσει και, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, «ίσως να ξεκινήσουμε σε καμιά εβδομάδα».

«Φέτος μας χαρίστηκε το φθινόπωρο και μπορεί να έχουμε και τα καλύτερα κρασιά
–όσον αφορά την πρώτη ύλη– της δεκαετίας», λέει στην «ΥΧ» ο οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης, ο οποίος, εκτός από παλαιωμένη γλυκιά Μαυροδάφνη «φτιάχνει» και ξηρά κρασιά από Μαυροδάφνη δίνοντας νέα δυναμική στην ποικιλία. «Η ξηρή Μαυροδάφνη γίνεται από αμπελώνες που έχουν χαμηλή στρεμματική απόδοση και χρειάζονται μεγάλη περιποίηση. Είναι η αφρόκρεμα», λέει χαρακτηριστικά ο οινοποιός.

Όσον αφορά τις τιμές, αναφέρει ότι έχουν πιεστεί πολύ ποικιλίες που υπάρχει υπερπαραγωγή και υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, όπως ο πεδινός Ροδίτης. «Όταν τα αμπέλια είναι ποιοτικά και υπάρχει σταθερή συνεργασία, πιστεύω ότι οι παραγωγοί θα στηριχθούν», τονίζει.

Ξινόμαυρο

Ο τρύγος στη Νάουσα έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%-80% του συνόλου των αμπελώνων, ενώ, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΑΟΚ, θα πρέπει να έχουν τρυγηθεί όλα τα αμπέλια έως τις 9 Οκτωβρίου. Οι αμπελώνες παρουσίασαν ανομοιομορφία στην ωρίμαση, γεγονός που δυσκόλεψε τον τρύγο.

Ο συνεταιρισμός Vaeni Νάουσα φέτος θα παραλάβει ποσότητες σταφυλιών μόνο από τα μέλη του, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στη διάθεση του κρασιού και υπολογίζει ότι οι ποσότητες θα είναι ανάλογες με πέρυσι, καθώς για το Ξινόμαυρο στην περιοχή η χρονιά είναι παραγωγική.

Ωστόσο, ο συνεταιρισμός δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τις τιμές, τις οποίες «θα ανακοινώσουμε στα μέσα Νοεμβρίου», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Φουντούλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας. Πέρυσι, η μέση τιμή για το Ξινόμαυρο στην περιοχή ήταν 63 λεπτά το κιλό, αλλά, όπως επισημαίνει, «φέτος υπάρχει πίεση στις τιμές σε όλο τον κόσμο». Από την οινοποιία Τσάνταλη, πάντως, τονίζουν ότι θα παραλάβουν τις ίδιες ποσότητες σταφυλιών, όπως και πέρυσι, ενώ χαρακτηριστικά επισημαίνουν «αν υπήρχαν και άλλα σταφύλια –σ.σ. Ξινόμαυρο– θα τα παίρναμε».

Στην περιοχή της Ραψάνης, ο τρύγος ξεκίνησε χθες και οι ενδείξεις δείχνουν μια καλή εσοδεία. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει για τα καλά και ο τρύγος στο Αμύνταιο. Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης αποφάσισε να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα, προκειμένου να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσον αφορά την πρώτη ύλη.

«Έχουμε ξεκινήσει να κόβουμε χαμηλόβαθμα σταφύλια, όσον αφορά τους αλκοολικούς βαθμούς για να γίνουν τα αφρώδη και περίπου σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τα υπόλοιπα», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος. «Δεν θα υπάρχει θέμα απορροφητικότητας, γιατί έχουμε συνεργασία με εταιρείες, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια πτώση στις τιμές της τάξης τους 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή για το Ξινόμαυρο Αμυνταίου διαμορφώθηκε περίπου στα 0,63 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η απελπισία μεγαλώνει

Όσο ο τρύγος πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του τόσο η απελπισία των αμπελουργών μεγαλώνει. «Μας παίρνουν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα, κυρίως από την Πελοπόννησο, και ζητάνε να μας φέρουν τα σταφύλια τους. Αλλά εμείς τι να κάνουμε, ένα μικρό οινοποιείο είμαστε, δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Άσε που μέχρι να μεταφέρεις τα σταφύλια θα πέσει πολύ η ποιότητά τους», λέει ο Θάνος Ντούγκος, πρόεδρος του ΣΜΟΕ (σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας), που έχει τον αμπελώνα και το οινοποιείο του στους πρόποδες του Ολύμπου στην κοιλάδα των Τεμπών.

Όπως επισημαίνει, η απόσταξη κρίσης που ακόμα δεν έχει γίνει σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να εξυπηρέτησε κάποια μεγάλα οινοποιεία που είχαν μεγάλα αποθέματα. Οι μικροί οινοποιοί, που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, παρασκευάζουν δηλαδή κρασί από την πρώτη ύλη που παράγουν σε δικό τους αμπελώνα, «αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στο αμπέλι και στο οινοποιείο», λέει ο κ. Ντούγκος.

«Δεν υπήρξε καμία στήριξη με κατεύθυνση στην ποιότητα, όπως έγινε π.χ. στην Ιταλία», επισημαίνει για τα μέτρα στήριξης του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής.