Ξεκίνησε η συλλογή της μαύρης Κονσερβολιάς
Ολοκληρώνοντας τον πράσινο καρπό, οι παραγωγοί της Στυλίδας έχουν περάσει στη συλλογή της μαύρης Κονσερβολιάς. Ωστόσο, στο Αγρίνιο αναμένουν το ξεκίνημα της παραλαβής μαύρων και ασπροκόκκινων ελιών της ποικιλίας από τη μεταποίηση, με ελάχιστους να μαζεύουν αυτή την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τις πράσινες, η συλλογή εξελίχθηκε στη σκιά των χαμηλών τιμών της αγοράς για τον παραγωγό, με εξαίρεση τη στήριξη υψηλότερων από ορισμένα συνεταιριστικά σχήματα. Τα προβλήματα, ωστόσο καλά κρατούν σε ό,τι αφορά τις Καλαμών, με τις σκέψεις για ελαιοποίηση να πληθαίνουν και για το φρέσκο προϊόν.
Ξεκίνησε την παραλαβή μαύρων ο ΑΕΣ Στυλίδας
Την περασμένη Δευτέρα, στις 2 Νοεμβρίου, την παραλαβή μαύρης Κονσερβολιάς ξεκίνησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, η οποία και θα διαρκέσει για 10-15 μέρες, εκτίμησε ο πρόεδρός του, Γιώργος Πλιάτσικας, λόγω και των περιορισμένων αποθηκευτικών δυνατοτήτων της οργάνωσης. «Πάνω από 200-300 τόνους δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε» ανέφερε, εξηγώντας ότι ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει ποσότητες από τους παραγωγούς, οι οποίες θα πρέπει να έχουν μία αναλογία μέχρι το 20% του όγκου των μαύρων σε ξανθές ελιές.
Σε ό,τι αφορά τις πράσινες, ολοκληρώνοντας τις παραλαβές, συγκέντρωσε 4.000 τόνους περίπου, τη μεγαλύτερή της ποσότητα της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που ο πρόεδρος του ΑΕΣ απέδωσε στις καλύτερες τιμές που προσέφερε στους παραγωγούς σε σύγκριση με τις επικρατούσες της αγοράς (σ.σ. ενδεικτικά 1,15 ευρώ τα 110 κομμάτια). «Και πάλι η τιμή δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να βγούμε εκτός αγοράς», σχολίασε, εξηγώντας ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έμποροι αγόραζαν ακόμη και 80 λεπτά τα 110 και 40 λεπτά τα 200 κομμάτια, όταν μάλιστα τα συλλεκτικά-διαλεκτικά στοιχίζουν 20 λεπτά/κιλό. Σε ό,τι αφορά τις μαύρες και τις κόκκινες, ο ΑΕΣ Στυλίδας θα ακολουθήσει την πολιτική που εφάρμοσε και στις πράσινες, ανακοινώνοντας τιμές μόλις πλησιάσει στη συγκέντρωση του επιθυμητού όγκου.
Σε επίπεδο παραγωγής, η Στυλίδα αναμένει αυξημένη ποσότητα σε ό,τι αφορά την ποικιλία, όμως στις μαύρες Κονσερβολιές οι ποσότητες θα είναι λίγες, επειδή μαζεύτηκε αρκετή ποσότητα σε πράσινο καρπό, εκτίμησε ο κ. Πλιάτσικας. Όπως εξήγησε, ούτως ή άλλως, είναι ένα προϊόν με μικρή αγορά. Σχετικά με ζητήματα ποιότητας που ανέφεραν ότι εντόπισαν έμποροι, οι οποίοι προμηθεύτηκαν φρέσκιες μαύρες Κονσερβολιές τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος του ΑΕΣ Στυλίδας εξήγησε ότι αυτό αποδίδεται στα ποτιστικά πεδινά κτήματα που δεν δίνουν τόσο ποιοτικό μαύρο καρπό, εν αντιθέσει με τα ημιορεινά άνυδρα, τα οποία όμως φέτος δεν δείχνουν να έχουν σοδειά.
«Με το πρόβλημα των τιμών να ταλαιπωρεί τον παραγωγό, δεν θα αξίζει να καλλιεργεί τα επόμενα χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάτσικας, αναφερόμενος παράλληλα στην τάση των νέων φυτεύσεων των τελευταίων χρόνων να γίνονται μόνο με την ποικιλία Καλαμών, μία ποικιλία ανθεκτικότερη στο βερτιτσίλιο, η οποία δεν έχει ακόμη μπει στο 100% της παραγωγής.
Γέμισαν τα εργοστάσια από τις πράσινες Αγρινίου
Στο άλλο σημαντικό κέντρο για την ποικιλία, αυτό του Αγρινίου, τα πράγματα δείχνουν σταματημένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Καινούργιου, Περικλή Παπασάικα. Σε μία ποιοτικότατη χρονιά, με όγκους όπως φαίνεται μεγαλύτερους των περσινών στην Κονσερβολιά, το πρόβλημα εντοπίστηκε στην εξευτελιστική τιμή για τον παραγωγό. Το στήσιμο για τους καλλιεργητές της περιοχής διαμορφώθηκε «λίαν επιεικώς», κατά τον ίδιο, στα 45 λεπτά/κιλό, πολύ χαμηλότερα από τον περσινό μέσο όρο τιμών.
«Η συλλογή της πράσινης έχει σταματήσει κι ό,τι μαζεύεται από λίγους πάει στο ελαιοτριβείο, ενώ περιμένουμε να ξεκινήσει η απορρόφηση μαύρων κι ασπροκόκκινων από τα εργοστάσια και φυσικά να δούμε τι θα γίνει με την Καλαμών», ανέφερε, εξηγώντας ότι θα μπορούσε ακόμη να συνεχίσει η απορρόφηση πράσινου καρπού ψιλότερων μεγεθών, ωστόσο τα εργοστάσια είναι γεμάτα και δεν παίρνουν άλλες ποσότητες.
Τι μέλλει γενέσθαι με τις Καλαμών, δεσμεύσεις για προτάσεις ομαλής απορρόφησης από τη βιομηχανία
Εκεί που παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στην ποικιλία Καλαμών, με ποσότητες προηγούμενων ελαιοκομικών περιόδων να παραμένουν ακόμη στις κάδες των παραγωγών, αφήνοντας περιορισμένες δυνατότητες για τη συλλογή του φρέσκου καρπού.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, με θέμα την κατάσταση της αγοράς και τις προοπτικές της ποικιλίας, που πραγματοποίησαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι μελών της ΔΟΕΠΕΛ από οργανώσεις παραγωγικών κέντρων για την ποικιλία, διαπιστώθηκε ότι οι τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι σε επίπεδα αποτρεπτικά για την καλλιέργεια και τη μελλοντική αγορά για το προϊόν, καταστρέφοντας την οικονομία των παραγωγών.
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, η βιομηχανία δεσμεύτηκε στην παρουσίαση προτάσεων για την ομαλή απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των παραγωγών, προτάσεις που αναμένουν οι καλλιεργητές της ποικιλίας για να αποφορτιστεί η κατάσταση.
Μετωπική στη Βουλή για την ποικιλίαΤα προβλήματα που σχετίζονται με την ποικιλία, έφτασαν, μάλιστα, για άλλη μία φορά μέχρι τη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε μία μέρα αργότερα ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προτάσεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών και η ελαιοποίηση ποσοτήτων ή η στήριξη μέσω της διάθεσης προϊόντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή συνεργασίες μεταξύ υπουργείων. Στην απάντησή του, ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για ανεδαφικότητα διεκδικήσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «επικίνδυνες» διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την άποψη του βουλευτή για προβλήματα στις Καλαμών πριν από την κρίση του κορωνοϊού, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση στο πλαίσιο των διαταραχών που προκαλεί η πανδημία. |