H μεγάλη επιστροφή του σητειακού ελαιολάδου

Να επανασυστήσει το φημισμένο ελαιόλαδο της Σητείας στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους παραγωγούς της περιοχής τη μέγιστη υπεραξία για το προϊόν τους στοχεύει η εταιρεία «Έλαια Σητείας ΑΕ-LaSitia», που ήρθε πρόσφατα στη ζωή.
Πρόκειται για ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν η Inspiring Earth, η Κ&N Eυθυμιάδης, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αλλά και η τοπική ΕΑΣ, που προέκυψε από διεργασίες δύο περίπου χρόνων, έχοντας τη στήριξη τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Intrum, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της Ένωσης.
Η νέα εταιρεία «πιάνει» άμεσα δουλειά, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κονδύλης. Ο ίδιος κατέχει την ίδια θέση και στην εταιρεία συμμετοχών Inspiring Earth, η οποία αποτελεί «παιδί» του Κώστα Αντωνόπουλου, ιδρυτή και επί πολλά χρόνια γενικού διευθυντή της Intralot.
Η Inspiring Earth έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου στη Ζαχάρω Ηλείας, μέσω της εταιρείας Olympia Green. «Ξεκινάμε από τη νέα ελαιοκομική σεζόν, έχοντας σε πρώτη φάση ως στόχο να εμφιαλώσουμε περί τους 1.500 τόνους ελαιολάδου. Σε βάθος πενταετίας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στους 4.000-5.000 τόνους», επισημαίνει ο κ. Κονδύλης. «Το σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουμε μια κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει την επανατοποθέτηση του ελαιολάδου Σητείας στο παγκόσμιο στερέωμα», προσθέτει. «Δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να καθιερώσεις στη διεθνή αγορά ένα ελληνικό brand. Είναι μια πρόκληση που κάνει το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει.
Πλάνο για συμβολαιακή γεωργία
Ο κ. Κονδύλης σημειώνει ότι οι συνεργασίες που, μέσω της Olympia Green, έχει χτίσει η Inspiring Earth με τα δίκτυα διάθεσης στο εξωτερικό, θα αποδειχθούν πολύτιμες στην προσπάθεια να ξαναβρεί το σητειακό ελαιολάδο «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης» τα πατήματά του στη διεθνή αγορά. «Έχουμε την τριβή και, κυρίως, την εμπειρία με τα κανάλια του εξωτερικού για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή» τονίζει, συμπληρώνοντας: «Ήδη, έχουμε έρθει σε επαφή με πελάτες που ενδιαφέρονται να βάλουν το προϊόν μας στα ράφια τους». Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Β. Αμερικής, όπου υπάρχει γνώση του σητειακού ελαιολάδου, ενώ νέοι δρόμοι ανοίγονται και στην Κίνα, όπου πλέον αναγνωρίζεται (και προστατεύεται) ως ΠΟΠ.
Ο συνομιλητής μας αποκαλύπτει, επίσης, ότι στα σχέδια της νέας εταιρείας είναι η ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης με τους παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Μια βαριά κληρονομιά
«Πρόκειται για μια νέα σελίδα για την Ένωση και για τη διάθεση του ελαιολάδου της περιοχής. Ενός προϊόντος που φέρει 30 διεθνή βραβεία και έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα διεθνώς», λέει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης. «Ήταν μια βαριά κληρονομιά που έπρεπε να διαχειριστούμε και να διασφαλίσουμε», συμπληρώνει.
Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν πρόκειται απλά για μια επανεκκίνηση της Ένωσης: «Εξίσου βασικό είναι ότι η Ένωση θα παραμείνει ενεργή, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους παραγωγούς και να επιτελεί τα καθήκοντά της ως δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο, ενώ και οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν, δηλαδή για την παραγωγή ελαιολάδου. Επιπλέον, η συμφωνία εξασφαλίζει την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της ΕΑΣ, ενώ για τον παραγωγό έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα κινήτρων με συμβουλευτική υποστήριξη για τη μείωση του κόστους».
|
|
|
Διαβάστε επίσης:
Στρατηγικής σημασίας οι αλλαγές στην ΕΑΣ Σητείας και στο ελαιόλαδο