H μεγάλη επιστροφή του σητειακού ελαιολάδου

Η σύμπραξη Inspiring Earth-Eυθυμιάδη-GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ετοιμάζεται να ξαναβάλει στις ράγες το εμβληματικό κρητικό προϊόν

Να επανασυστήσει το φημισμένο ελαιόλαδο της Σητείας στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους παραγωγούς της περιοχής τη μέγιστη υπεραξία για το προϊόν τους στοχεύει η εταιρεία «Έλαια Σητείας ΑΕ-LaSitia», που ήρθε πρόσφατα στη ζωή.

Πρόκειται για ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν η Inspiring Earth, η Κ&N Eυθυμιάδης, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αλλά και η τοπική ΕΑΣ, που προέκυψε από διεργασίες δύο περίπου χρόνων, έχοντας τη στήριξη τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Intrum, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της Ένωσης.

Η νέα εταιρεία «πιάνει» άμεσα δουλειά, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κονδύλης. Ο ίδιος κατέχει την ίδια θέση και στην εταιρεία συμμετοχών Inspiring Earth, η οποία αποτελεί «παιδί» του Κώστα Αντωνόπουλου, ιδρυτή και επί πολλά χρόνια γενικού διευθυντή της Intralot.

Η Inspiring Earth έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου στη Ζαχάρω Ηλείας, μέσω της εταιρείας Olympia Green. «Ξεκινάμε από τη νέα ελαιοκομική σεζόν, έχοντας σε πρώτη φάση ως στόχο να εμφιαλώσουμε περί τους 1.500 τόνους ελαιολάδου. Σε βάθος πενταετίας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στους 4.000-5.000 τόνους», επισημαίνει ο κ. Κονδύλης. «Το σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουμε μια κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει την επανατοποθέτηση του ελαιολάδου Σητείας στο παγκόσμιο στερέωμα», προσθέτει. «Δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να καθιερώσεις στη διεθνή αγορά ένα ελληνικό brand. Είναι μια πρόκληση που κάνει το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει.

Πλάνο για συμβολαιακή γεωργία

Ο κ. Κονδύλης σημειώνει ότι οι συνεργασίες που, μέσω της Olympia Green, έχει χτίσει η Inspiring Earth με τα δίκτυα διάθεσης στο εξωτερικό, θα αποδειχθούν πολύτιμες στην προσπάθεια να ξαναβρεί το σητειακό ελαιολάδο «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης» τα πατήματά του στη διεθνή αγορά. «Έχουμε την τριβή και, κυρίως, την εμπειρία με τα κανάλια του εξωτερικού για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή» τονίζει, συμπληρώνοντας: «Ήδη, έχουμε έρθει σε επαφή με πελάτες που ενδιαφέρονται να βάλουν το προϊόν μας στα ράφια τους». Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Β. Αμερικής, όπου υπάρχει γνώση του σητειακού ελαιολάδου, ενώ νέοι δρόμοι ανοίγονται και στην Κίνα, όπου πλέον αναγνωρίζεται (και προστατεύεται) ως ΠΟΠ.

Ο συνομιλητής μας αποκαλύπτει, επίσης, ότι στα σχέδια της νέας εταιρείας είναι η ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης με τους παραγωγούς, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μια βαριά κληρονομιά

«Πρόκειται για μια νέα σελίδα για την Ένωση και για τη διάθεση του ελαιολάδου της περιοχής. Ενός προϊόντος που φέρει 30 διεθνή βραβεία και έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα διεθνώς», λέει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης. «Ήταν μια βαριά κληρονομιά που έπρεπε να διαχειριστούμε και να διασφαλίσουμε», συμπληρώνει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν πρόκειται απλά για μια επανεκκίνηση της Ένωσης: «Εξίσου βασικό είναι ότι η Ένωση θα παραμείνει ενεργή, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους παραγωγούς και να επιτελεί τα καθήκοντά της ως δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο, ενώ και οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν, δηλαδή για την παραγωγή ελαιολάδου. Επιπλέον, η συμφωνία εξασφαλίζει την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της ΕΑΣ, ενώ για τον παραγωγό έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα κινήτρων με συμβουλευτική υποστήριξη για τη μείωση του κόστους».

ΘΥΜΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Τεχνογνωσία που θα κάνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν

«Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ομίλου μας, εγχειρήματα που θα μπορούσαν σταδιακά να περάσουν μέσα από ένα μοντέλο συμβολαιακής παραγωγής μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ», δηλώνει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Θύμης Ευθυμιάδης. «Με τη γεωπονική γνώση που έχουμε, είμαστε οι πλέον ειδικοί σε ό,τι έχει να κάνει με την καλλιέργεια και τη διαχείριση της ελιάς. Από τη στιγμή που “έδεσε” πολύ καλά η συνεργασία με τους υπόλοιπους συνεταίρους, η απόφαση να συμμετάσχουμε ήταν εύκολη», σημειώνει και προσθέτει:

«Θέλουμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και τις ιδέες για το πώς όλο αυτό το εγχείρημα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια νέα βάση, ώστε να γίνει το προϊόν πιο ανταγωνιστικό και προσοδοφόρο για τους παραγωγούς». «Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ειδικού σκοπού», διευκρινίζει ο κ. Ευθυμιάδης, δεν κρύβει όμως ότι «η σύμπραξη με την Inspiring Earth και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας πιο συστηματικής συνεργασίας σε αντίστοιχα εγχειρήματα και σε άλλες περιοχές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Πιλότος για αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον

«Διακρίναμε μια σημαντική ευκαιρία, καθώς η ΕΑΣ Σητείας είχε μια τρομερή παράδοση στο ελαιόλαδο και ένα προϊόν που, ενώ θα μπορούσε να έχει περίοπτη θέση στα ράφια, είχε βρεθεί πλέον σε ένα τέλμα», τονίζει ο διευθ. σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής.

«Στην προσπάθειά μας αυτήν, αναζητήσαμε συμμάχους και τους βρήκαμε στα πρόσωπα αρχικά του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη και στη συνέχεια της Inspiring Earth. Διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμασταν τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα και έτσι προχωρήσαμε στη συνεργασία, με σκοπό να βοηθήσουμε πρώτα απ’ όλα τους παραγωγούς της Σητείας. Πράγματι, υπάρχει μια πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και εκτιμώ ότι θα μπορούσε η σύμπραξη αυτή να δουλέψει πιλοτικά, ώστε να κάνει παρεμβάσεις και σε άλλα προϊόντα και συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση και ενδεχομένως να χρειάζονται βοήθεια από εξωτερικούς επενδυτές», καταλήγει.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η παγκοσμιοποίηση κάνει επιτακτικές νέες μορφές οργάνωσης

«Το σητειακό ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελαιόλαδα στην ευρωπαϊκή κυρίως αγορά και ένα κατόρθωμα σκληρής προσπάθειας των συνεταιρισμένων παραγωγών της περιοχής. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η επιχειρηματικότητα αποκτά νέα χαρακτηριστικά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Κώστας Αντωνόπουλος. «Η εξωστρέφεια δεν είναι πλέον προτέρημα των μεγάλων μόνο χωρών, αλλά όλων. Η ταχύτητα στην επικοινωνία και στην ανταπόκριση στις ανάγκες των καταναλωτών απαιτούν νέες μορφές οργάνωσης. Παράλληλα, ο διεθνής ανταγωνισμός συμπιέζει το κόστος παραγωγής με την εφαρμογή νέων μεθόδων και νέων τεχνολογιών. Η Inspiring Earth είναι ένας όμιλος που επενδύει ακριβώς σε αυτήν τη νέα επιχειρηματικότητα. Στην προσπάθεια επανένταξης του σητειακού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με δύο άλλους φορείς, ο καθένας από τους οποίους φέρνει μαζί του μεγάλη τεχνογνωσία σε κρίσιμα θέματα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Με τη βοήθεια των ανθρώπων της ΕΑΣ Σητείας που μας αγκάλιασαν, πιστεύω ότι θα αποτελέσουμε παράδειγμα για την εφαρμογή του μοντέλου αυτού και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας», συμπληρώνει.

 

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγικής σημασίας οι αλλαγές στην ΕΑΣ Σητείας και στο ελαιόλαδο