Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο

Η επιδρομή του δάκου και η πύρινη λαίλαπα του Σεπτέμβρη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου, που εκτιμούν ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή.

Από την περιοχή του Πρίνου, που κάηκαν αιωνόβια ελαιόδεντρα, περίπου 200 άτομα έκαναν δήλωση στον ΕΛΓΑ για καταστροφές σε φυτική και ζωική παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Σταμάτη Βαή. Ο ίδιος, μιλώντας στην «ΥΧ», αναφέρει ότι η ποιότητα είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο μειωμένη θα είναι η παραγωγή.

Η συγκομιδή θ’ αρχίσει στις 14 Νοέμβρη. Τα ελαιόδεντρα των Λιμεναρίων δεν έπεσαν θύματα της φωτιάς, αλλά του δάκου που μαζί με την ξηρασία προκαλούν μεγάλη μείωση της παραγωγής για τα 760 μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, δηλώνει ο πρόεδρος, Βασίλης Κυριώτης. Πέρυσι, από 2,5 εκατομμύρια κιλά καρπού ελιάς παρήγαγαν 424 τόνους ελαιόλαδο, αλλά φέτος η συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη.

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στη Θάσο

Ο δάκος θα ξεχειμωνιάσει, όπως όλα δείχνουν, παρά τους ψεκασμούς. «Αυτό που βλέπουμε είναι καταστροφή» λέει, μεταφέροντας την ανησυχία του, εάν το λάδι θα είναι βρώσιμο, δηλαδή αν θα έχει κάτω από δύο οξέα. Η συγκομιδή ξεκινάει την 1η Νοέμβρη.

  • Η επιδρομή του δάκου και η πύρινη λαίλαπα του Σεπτέμβρη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου.
  • Στην περιοχή του Πρίνου, περίπου 200 άτομα έκαναν δήλωση στον ΕΛΓΑ για φυτική και ζωική παραγωγή.
  • Τα ελαιόδεντρα των Λιμεναρίων δεν έπεσαν θύματα της φωτιάς, αλλά του δάκου που μαζί με την ξηρασία προκαλούν μεγάλη μείωση της παραγωγής.
  • Ο δάκος θα ξεχειμωνιάσει στα Λιμενάρια, όπως όλα δείχνουν, παρά τους ψεκασμούς.
  • Η ποιότητα στον Πρίνο θα είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση πόσο μειωμένη θα είναι η παραγωγή.