Μελέτη: Ισορροπημένη εκτροφή για υγιή και παραγωγικά ζώα

Η Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στην παροχή βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη

Ισορροπημένη εκτροφή για υγιή και παραγωγικά ζώα

Οι χώρες που είναι υπεύθυνες για το 80% με 85% της βιολογικής παραγωγής χοιρινού και κοτόπουλου στην Ευρώπη συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία, μέσω μελέτης, για την εφαρμογή ισορροπημένης εκτροφής σε χοίρους και πουλερικά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Core Organic II project ICOPP και απευθύνεται σε ζώα που εκτρέφονται με βιολογικές πρακτικές, ώστε να είναι πιο παραγωγικά και υγιή. Επιστήμονες από τη Δανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Λιθουανία συνεργάστηκαν, ώστε να δώσουν έμπρακτες συμβουλές με τον καλύτερο συνδυασμό συστατικών που θα είναι περισσότερο ωφέλιμος για τα ζώα. Η Ελλάδα, αν και καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών, δεν συμμετείχε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στην έρευνα.

Σκοπός

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ώστε να βρεθούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για τις δύο κατηγορίες ζώων, αφού από ό,τι φαίνεται η Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στην παροχή βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη. Στόχος του προγράμματος ήταν να παράγει οικονομικά κερδοφόρες στρατηγικές διατροφής 100% βιολογικές στην Ευρώπη, η οποία θα παρέχει στα πουλερικά και στους χοίρους το απαιτούμενο επίπεδο των θρεπτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της παραγωγής.

Οι χοίροι

Οι επιστήμονες προτείνουν αποφλοιωμένους καρπούς και σπόρους μπιζελιού, οι οποίοι έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Και οι δύο προτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη διατροφή των χοιριδίων χωρίς να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους. Επίσης, οι φυτικές ίνες, όπως το χόρτο ενσίρωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή πρωτεΐνης.

Τα πουλερικά

Για τη διατροφή των πουλερικών οι επιστήμονες της μελέτης προτείνουν πρωτεΐνη από βιολογική σπιρουλίνα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης. Επίσης, η διατροφή με έντομα έως και 12% μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή αβγών, την υγεία και τη γεύση τους. Ένας χρήσιμος τρόπος για την παροχή πρωτεΐνης στα πουλερικά είναι η διύλιση συστατικών φυτικής προέλευσης, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο με μεθειονίνη.

Βικτωρία Αποστολοπούλου