Μένουν ψηλά λόγω του πολέμου οι τιμές του ελαιολάδου

Ανάκαμψη της ελληνικής παραγωγής βλέπει για φέτος η Κομισιόν

της Ελένης Ριζάκη

Βελτιωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, μετά την απογοητευτική περσινή συγκομιδή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τελευταία της έκθεση βραχυπρόθεσμων προβλέψεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στην Ελλάδα, τρίτη σημαντικότερη χώρα στον τομέα της ελαιοπαραγωγής στην ΕΕ, η απόδοση σε ελαιόλαδο μειώθηκε κατά 33%, παρόλο που η σοδειά σε ελιές αυξήθηκε κατά 54%. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του ελαιολάδου κατέγραψε μείωση 16%, συγκριτικά με το 2020-2021.

Αύξηση στην κατανάλωση

Η Κομισιόν εκτιμά ότι την παραγωγική σεζόν 2021-2022 η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε 11% στις κύριες παραγωγικές χώρες, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Η αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο, σύμφωνα με την Κομισιόν, οφείλεται στην έντονη ζήτηση από τα νοικοκυριά και στην ανάκαμψη του καναλιού της εστίασης, στο οποίο οι πωλήσεις κατά τις περιόδους της καραντίνας είχαν υποχωρήσει δραματικά.

Ρεκόρ συγκομιδής στην Πορτογαλία

Η συνολική παραγωγή του 2021-2022 σε επίπεδο ΕΕ ανήλθε σε 2,3 εκατ. τόνους και αποδίδεται σε αύξηση 7% της συγκομιδής και 6% στην απόδοση σε ελαιόλαδο. Επιπλέον, η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι η μείωση στην Ισπανία καλύφθηκε από την αυξημένη συγκομιδή μικρότερων χωρών-παραγωγών.

Ειδικότερα, στην Ισπανία, την πρώτη χώρα-παραγωγό ελαιολάδου παγκοσμίως, η συγκομιδή μειώθηκε 9%, αλλά η απόδοση σε ελαιόλαδο ήταν 17% υψηλότερη. Αντίθετα, στην Πορτογαλία, οι παραγωγοί μάζεψαν 59% περισσότερες ελιές και η απόδοση σε ελαιόλαδο αυξήθηκε 21%, με τη χώρα να κάνει ρεκόρ με 230.000 τόνους ελαιολάδου.

Μεγαλύτερη η αύξηση στο ράφι

Άνοδο και των τιμών του ελαιολάδου προβλέπει η Κομισιόν το προσεχές διάστημα. Βέβαια, λόγω της αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά για τα βρώσιμα έλαια, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή για τον καταναλωτή ήδη έχει αυξηθεί κατά 16%. Για παράδειγμα, το προηγούμενο δωδεκάμηνο στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν 6%, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16%, ξεπερνώντας τον σχετικό πενταετή μέσο όρο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί 19% περισσότερο από τον πενταετή μέσο όρο. Μάλιστα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «αυτές οι τιμές πιθανώς να παραμείνουν υψηλές εξαιτίας των υψηλών γεωργικών εισροών, του κόστους μεταφοράς και των υψηλών τιμών σε άλλα έλαια και λιπαρά».

Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι, βάσει των στοιχείων της Eurostat, ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός λαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Μάιο, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 3,38 ευρώ/kg, ενώ στην Ισπανία στα 3,40 και στην Ιταλία 4,30 ευρώ.

Προβλέψεις παραγωγής

Τέλος, για το 2022 προβλέπονται διαφοροποιήσεις στην παραγωγή από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα άρδευσης σε Ιταλία και Ισπανία ενδέχεται να αποφέρουν μειωμένες σοδειές. Στην Πορτογαλία, οι παραγωγοί αναμένουν ελαφρά μείωση, μια και αρκετοί ελαιώνες μπαίνουν σε περίοδο παρενιαυτοφορίας.

Αντίθετα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη.