Μέσω Ελλάδας επιχειρούν (;) οι Ισπανοί να ντριμπλάρουν τους δασμούς Τραμπ

-Διαφήμιση-

Όσο οι Ισπανοί τα «βάζουν» με την κυβέρνησή τους, αναζητώντας ευθύνες για απραξία, αναφορικά με τους δασμούς που εφαρμόστηκαν στο εξαγόμενο ελαιόλαδό τους από τις ΗΠΑ, ολοένα και πληθαίνουν οι εγχώριες αναφορές για πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες εταιρείες της ιβηρικής αναζητούν εξαγωγικό παράθυρο προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω της χώρας μας. Κάτι που ασκεί επιπλέον πίεση στις εγχώριες τιμές, αλλά και στη ζήτηση προϊόντος από τους εδώ παραγωγούς. Μια τέτοια καταγγελία κάνει, μέσω επιστολής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής ασκώντας επιπλέον πίεση στις τιμές και στη ζήτηση του προϊόντος από τους Έλληνες παραγωγούς.

Στο κείμενό του, ο κ. Τρουπής γνωστοποιεί στον υπουργό την ανησυχία του για τη συρρίκνωση των τιμών που λαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός, τα προβλήματα της εγχώριας ελαιουργίας και την αύξηση της χύμα διακίνησης, αλλά και την καθυστερημένη και άκαρπη, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εφαρμογή από την ΕΕ του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά στις έντονες φήμες των τελευταίων εβδομάδων για την προσέγγιση ελληνικών εταιρειών ελαιολάδου από αντίστοιχες ισπανικές, για τη μεταφορά και την εξαγωγή στην αγορά των ΗΠΑ, προϊόντος ως ελληνικό, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν τους δασμούς που έχουν επιβληθεί. Μέσω της επιστολής του, ο κ. Τρουπής ζητά από το υπουργείο να επισημάνει στους παραγωγούς τα «επικίνδυνα» σημεία αυτής της… εν δυνάμει συνεργασίας, η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά βοηθά την εγχώρια παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια βάση αρμόδιες αρχές της ΠΕ Μεσσηνίας έχουν προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο σε ελέγχους για τη διερεύνηση τυχόν ελληνοποιήσεων ισπανικού ελαιολάδου. «Κινδυνεύει να χαθεί το πλεονέκτημα που δίνουν σε εμάς οι δασμοί των ΗΠΑ στο ισπανικό ελαιόλαδο,» δήλωνε πριν από τις γιορτές ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος.

-Διαφήμιση-