Μέτρα στήριξης της ελαιοπαραγωγής ζητούν οι αγρότες της ΕΕ μέσω των Copa-Cogeca

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι παραγωγοί ελαιολάδου της ΕΕ, μέσω των οργανώσεων Copa-Cogeca, για μία από τις ισχυρότερες κρίσεις τιμών στην ιστορία, που αντιμετωπίζουν από τις αρχές του 2019, ζητώντας άμεση στήριξη από την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο ευρωπαϊκοί φορείς, είναι απολύτως απαραίτητη η υιοθέτηση μέτρων ανακούφισης του τομέα από τη σοβαρή διατάραξη της αγοράς, αλλά και να χρησιμοποιηθούν σωστά τα επείγοντα μέτρα της Κομισιόν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Μέτρα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, όπως επισημαίνουν.

Μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία που προτείνουν στην ΕΕ είναι:

  • Ενεργοποίηση ενός νέου μηχανισμού ιδιωτικής αποθεματοποίησης και για τις τρείς κατηγορίες ελαιολάδου,
  • Ενίσχυση του μηχανισμού ιδιωτικές αποθεματοποίησης της ΚΟΑ, ώστε να ενεργοποιείται σε υψηλότερες από τις σημερινές τιμές,
  • Ενθάρρυνση και στήριξη της προώθησης διαφορετικών κατηγοριών έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΠΟΠ, ΠΓΕ, μονοποικιλιακού, βιολογικού ή παράγεται με διακριτικά θρεπτικά οφέλη) ώστε να μπορούν παραγωγοί και συνεταιρισμοί να πετύχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου ποιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμογή σε όλα τα στάδια της αλυσίδας συστήματα ιχνηλασιμότητας σε πραγματικό χρόνο.

Οι παραγωγοί της ΕΕ που εξασφαλίζουν δύο στα τρία μπουκάλια ελαιολάδου που καταναλώνονται παγκοσμίως, δεν σταματούν να μετρούν προβλήματα ως προς την τιμή του προϊόντος εδώ και σχεδόν δύο ελαιοκομικές περιόδους, γεγονός που όχι μόνο περιορίζει την κερδοφορία τους αλλά θέτει και την καλλιέργεια υπό τον κίνδυνο της εγκατάλειψης. Τα υψηλά αποθέματα και η υψηλή διαθεσιμότητα προϊόντος που πιέζουν τις τιμές από το ξεκίνημα της περιόδου, συμπληρώθηκαν από τους αμερικανικούς δασμούς στο τυποποιημένο ισπανικό προϊόν αποδυναμώνοντας την παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκό ελαιόλαδο. Στα παραπάνω, προστέθηκαν βέβαια και οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού με την επιβράδυνση του εμπορίου και το κλείσιμο του καναλιού της HORECA.

«Η επιβράδυνση των εξαγωγών λόγω του ιού, που αναμένεται να μειωθούν κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι, έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα πλεονάσματα αλλά και μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών στην Ευρώπη» επισημαίνουν, εξηγώντας ότι παρά τα ενθαρρυντικά νούμερα που κατέγραψαν σε μεγάλη κλίμακα τα κανάλια διανομής, το κλείσιμο του καναλιού της HORECA πυροδότησε μείωση πωλήσεων, επιδρώντας κυρίως στα προϊόντα υψηλής αξίας. Παράλληλα, ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί και από την απότομη διακοπή του τουρισμού.