Ελαιόλαδο: Νέα γραμμή παραγωγής αποκτά μέχρι τον Μάρτιο η ΚΑΣΕΛΛ

Με αύξηση 45% στις πωλήσεις στο εξωτερικό κλείνει τη χρονιά η συνεταιριστική επιχείρηση

Με θετικό πρόσημο φαίνεται ότι κλείνει το 2021 για την ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία της συνεταιριστικής επιχείρησης, η οποία δρομολογεί νέες επενδύσεις για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Νίκο Γραμματικάκη, το έτος που αποχαιρετούμε σύντομα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 45% στις πωλήσεις συσκευασμένου ελαιολάδου, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, αφού πάνω από το 95% του τζίρου αφορά τις εξαγωγές. Το ποσοστό αυτό έρχεται μετά από ένα «διστακτικό» 2020, όπου το κλείσιμο της εστίασης, λόγω της πανδημίας, περιόρισε αρκετά την κατανάλωση.

Ανάπτυξη υπερδιπλάσια του στόχου

Η θετική επίδοση του 2021 αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στις ανερχόμενες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η ΚΑΣΕΛΛ. «Είναι πελάτες που ξεκινήσαμε σχεδόν ταυτόχρονα και οι οποίοι ανεβαίνουν κάθε χρόνο», αναφέρει ο κ. Γραμματικάκης, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία της ΚΑΣΕΛΛ ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Στόχος της επιχείρησης είναι ετησίως οι πωλήσεις της στο εξωτερικό να ενισχύονται κατά τουλάχιστον 20%, γεγονός που καθιστά τη φετινή σεζόν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Πέραν της αύξησης των πωλήσεων, η ΚΑΣΕΛΛ «βλέπει» να διευρύνεται και το πελατολόγιό της, αφού πλέον βρίσκεται σε περίπου 30 χώρες εντός και εκτός ΕΕ, με πιο δυναμική αγορά αυτή των ΗΠΑ, όπου κατευθύνεται έως και το 50% των συνολικών ποσοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη, «μια αγορά που έχουμε μπει και θέλουμε να ανέβουμε είναι η Σιγκαπούρη, αλλά και η Πολωνία, όπου έχουμε έναν καλό πελάτη».

Με μια πλούσια γκάμα 30 συσκευασιών και ετικετών, από το μικρό γυάλινο μπουκάλι και τον ασκό μέχρι τον αμφορέα που απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένες χρήσεις, η ΚΑΣΕΛΛ διακινεί το τυποποιημένο ελαιόλαδό της με επωνυμίες όπως Εννέα και Φίλαιος.

Επενδύσεις 1,2 εκατ. ευρώ στη διετία

Μέτοχοι της ΚΑΣΕΛΛ είναι οκτώ συνεταιρισμοί της Λακωνίας, επτά από τον Δήμο Μονεμβασίας κι ένας από τον Δήμο Ευρώτα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ. Το 2021 ολοκλήρωσε μέσω προγράμματος ΟΕΦ επενδύσεις 700.000 ευρώ οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούσαν την επέκταση των εγκαταστάσεων με αποθήκη 400 τ.μ., δύο ανοξείδωτες δεξαμενές των 50 τόνων, καθώς και την εγκατάσταση τριών μετεωρολογικών σταθμών.

Αυτήν τη στιγμή εκτελεί, και πάλι μέσω ΟΕΦ, μεταβατικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Μάρτιο μια νέα γραμμή παραγωγής με δυναμικότητα 2.000 φιαλών/ώρα.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και πρόγραμμα για τα φυτοπροστατευτικά, σε συνεργασία με το Μπενάκειο. Το ύψος των επενδύσεων αυτών αγγίζει τα 500.000 ευρώ. «Εξετάζουμε επίσης αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνει ο κ. Γραμματικάκης, «καθώς οι ανάγκες που προκύπτουν επιβάλλουν συνεχείς επεκτάσεις».

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιολογικό

«Πέρυσι διακινήσαμε γύρω στους 650-700 τόνους ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένων και 150-200 τόνων που τυποποιήσαμε φασόν για λογαριασμό τρίτου», εξηγεί ο κ. Γραμματικάκης. Φέτος, ο στόχος είναι οι ποσότητες αυτές να αφορούν το επώνυμο ελαιόλαδο της ΚΑΣΕΛΛ. Πολύ έντονη είναι, όπως προσθέτει, και η ζήτηση για το βιολογικό, με αποτέλεσμα «η παραγωγή της περιοχής να μην καλύπτει τις ανάγκες μας και να απευθυνόμαστε σε όλο τον νομό».

Την προηγούμενη σεζόν, η εταιρεία διακίνησε πάνω από 100 τόνους βιολογικού ελαιολάδου και φέτος στοχεύει να κινηθεί αρκετά ψηλότερα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο παρουσίασε για πρώτη φορά και σε μικρές ποσότητες βιολογικό φρέσκο ελαιόλαδο σε συσκευασία 500 ml με την επωνυμία Φίλαιος.

Πρόκειται, όπως διευκρινίζει ο κ. Γραμματικάκης, για αγουρέλαιο το οποίο μάλιστα είχε πολύ θετική και άμεση ανταπόκριση από τους πελάτες του εξωτερικού, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έρχεται από τις ΗΠΑ.