Ν. Μιχελάκης – ΣΕΔΗΚ: Απόφαση της Ε.Ε ανοίγει πόρτα για νόμιμη νοθεία του ελαιολάδου

Νέο πρόγραμμα ενάντια στη νοθεία του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

«Απόφαση της Ε.Ε, ανοίγει μια πόρτα για νόμιμη νοθεία του ελαιολάδου» σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη δόκτορα Γεωπονίας και Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης από τον Ιανουάριο ισχύει ήδη Εκτελεστική Απόφαση της Ε.Ε. (ΕΕ) 2017/2373, η οποία και προκλήθηκε μετά από αίτημα Ισπανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση: «Επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου. Η απόφαση αυτή είναι προφανές ότι, αφού στην πράξη οι εταιρείες σπορελαίων θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διαφημίζουν ότι τα σπορέλαια τους περιέχουν τις ευεργετικές για την υγεία, ουσίες του ελαιολάδου, ενώ συγχρόνως είναι φθηνότερα».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης σε σχόλιο του στον ΣΕΔΗΚ: «Σχετικά με το πρόβλημα αυτό ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί την νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων».

Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά εμείς θα κοιτάξουμε τη δική μας πλευρά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχελάκης που τονίζει ότι, συμφωνεί με την επισήμανση του βουλευτή κ. Δανέλλη ο οποίος λέει πως: «Στην απόφαση της Ε.Ε υπάρχουν και διατυπώνονται προφυλάξεις τις οποίες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να τις λάβουν σοβαρά υπόψη και να τις εκμεταλλευτούν προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειες της απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια».

Ο κ. Μιχελάκης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση αυτή είναι καταστροφική και έρχεται να συμπληρώσει την ήδη τακτική κάποιων εταιρειών, είτε τυποποίησης είτε προίόντων τροφίμων, που χρησιμοποιούν στα συστατικά τους και ελαιόλαδο, οι οποίες όμως βάζουν άλλου τύπου λάδι, ενώ διαφημίζουν ότι πρόκειται για ελαιόλαδο. «Δεν είναι μόνο ότι εμπαίζουν τους καταναλωτές αλλά προκύπτουν και σοβαρά θέματα ανταγωνισμού», είπε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress