Και οφειλέτες με δεσμευμένους λογαριασμούς στις 120 δόσεις

✱ Βήμα προς βήμα η ένταξη στο νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση διαδικασία ✱ Πώς μπορούν να αυξήσουν το ακατάσχετο όσοι ρυθμίσουν

των Γιάννη Τσατσάκη, Φωτεινής Μακρή*

Mε ουκ ολίγες… αρρυθμίες, οι οποίες, τις πρώτες ώρες τουλάχιστον, δοκίμασαν την υπομονή φοροτεχνικών και οφειλετών, άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Μαΐου η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τη φορολογική διοίκηση.

Υπήρξαν αρκετά κρούσματα όπου το σύστημα εμφάνιζε υψηλότερα προς ρύθμιση ποσά από αυτά που πράγματι χρωστούσε ο φορολογούμενος, ενώ σε πολλούς χρήστες εμφανίστηκε μήνυμα για «ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση», παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για χρέη που είχαν βεβαιωθεί μέχρι τις 31/12/2018, άρα, σύμφωνα με τον νόμο, εντάσσονταν κανονικά στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου. Σε άλλες περιπτώσεις, οφειλέτες αδυνατούσαν να κάνουν αίτηση λόγω «μη υποβολής δήλωσης εισοδήματος» κάποιας παρελθούσης χρήσης, παρά το γεγονός ότι η δήλωση αυτή είχε στην πραγματικότητα υποβληθεί.

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαβεβαίωναν ότι τα επόμενα 24ωρα τα όποια προβλήματα θα αποκατασταθούν, ενώ τα γραφεία των λογιστών είχαν… πάρει φωτιά. Ενδεικτικά, μέσα στις πέντε πρώτες ώρες πραγματοποιήθηκαν 3.000 αιτήσεις ενώ 20.000 οφειλέτες μπήκαν διερευνητικά στην πλατφόρμα.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019, ενώ, όπως διευκρίνισε με σχετικό έγγραφό της η ΑΑΔΕ, σε περιπτώσεις που υπάρχει τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στη ΔΟΥ, στο τελωνείο ή σε άλλη υπηρεσία της Αρχής ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την είσπραξη της οφειλής.

Η διαδικασία

Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής της αίτησης ουσιαστικά συμπυκνώνεται σε τέσσερα βήματα: «Επιλογή οφειλών – Επιλογή Ρύθμισης – Συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης – Υποβολή Αίτησης». Πιο αναλυτικά, ο οφειλέτης αρχικά εισέρχεται στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Eκεί θα κατευθυνθεί στην κατηγορία «Πολίτες» και, εν συνεχεία, θα επιλέξει την «Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών»

Ακολούθως, θα εισάγει τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet (username και password), προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή.

 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξει τον τύπο της ρύθμισης. Η επιλογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία κατά σειρά («Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών του νόμου 4611/2019») με κωδικό P6. Αφού την κλικάρει, καλείται να επιλέξει μεταξύ «νέας υποβολής» ή να επιστρέψει στον τύπο υποβολής αίτησης.

Αφού εισέλθει στη ρύθμιση, το σύστημα θα του εμφανίσει αυτόματα το ληξιπρόθεσμο ποσό που μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Εδώ ο φορολογούμενος (ή, συνηθέστερα, ο φοροτεχνικός που κάνει την αίτηση για λογαριασμό του) πρέπει να ελέγξει τα προσυμπληρωμένα ποσά προτού προχωρήσει με την επιλογή «επόμενο».

Αφού το πράξει, θα του εμφανιστεί ο πίνακας δόσεων, καθώς και το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, βάσει του εισοδήματός του. Ακολούθως, επιλέγει τον αριθμό και το ύψος των δόσεων που επιθυμεί (σ.σ. όσο περισσότερες είναι οι δόσεις από αυτές που δικαιούται, τόσο αυξάνεται και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων).

Στο επόμενο βήμα συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση με την οποία, κλικάροντας τα σχετικά «κουτάκια», επιβεβαιώνει ότι:

✱ Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

✱ Δεν έχει υπαχθεί σε σύμβαση/ ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4469/2017 και 3869/2010.

✱ Δεν έχει υπαχθεί σε σύμβαση/ρύθμιση του ν. 4469/2017, η οποία έχει απολεσθεί μετά τις 6/5/2019.

Εντός τριών ημερών η πρώτη δόση

Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η ρύθμιση προχωράει στο τελευταίο βήμα, που υποβάλλεται η αίτηση και βγαίνει η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, με την οποία γίνεται και η πληρωμή των δόσεων στην τράπεζα.

Όπως «υπενθυμίζει» και η ίδια η εφαρμογή, για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση, κάτι που θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Το όριο των 1.250 ευρώ

Η ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» και με την πρόσφατη τροπολογία για τον ακατάσχετο λογαριασμό, αυξάνοντας ουσιαστικά το σχετικό όριο σε όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις. Όπως είναι γνωστό, το ακατάσχετο όριο σήμερα για τον λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet είναι 1.250 ευρώ, ωστόσο μπορεί να αυξηθεί (ανάλογα με το είδος του χρέους) από το τριπλάσιο (συντελεστής 3) έως το τετραπλάσιο και μισό (συντελεστής 4,5) της μηνιαίας δόσης που πληρώνει.

Για παράδειγμα, για οφειλέτη που ρυθμίζει με μηνιαία δόση 600 ευρώ τα χρέη του προς την Eφορία, το νέο ακατάσχετο όριο είναι 3 x 600= 1.800 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 550 ευρώ.

Ο δεκάλογος της ρύθμισης

1) Υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης μπορεί να εντάξει και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

2) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν ο οφειλέτης δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τα νομικά πρόσωπα, αν υπάρχει παύση εργασιών, η πενταετία υπολογίζεται έως το έτος διακοπής των εργασιών.

3) Για τα φυσικά πρόσωπα, ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από 18 και μέχρι τις 120, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Για τα νομικά πρόσωπα εισάγονται δύο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής.

α) Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις.

β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση και για τα νομικά πρόσωπα ορίζεται στα 30 ευρώ.

4) Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%. Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που του προτείνεται από τη φορολογική διοίκηση. Η εφάπαξ καταβολή οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

5) Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

6) Μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, καθώς η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετείται από τον εν λόγω δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στον φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

7) Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση. Το ίδιο κι αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός διμήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση.

8) Αν η ρύθμιση χαθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

9) Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 6/5/2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. ΕΦΚ).

10) Αιτήσεις γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Taxisnet. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της ΑΑΔΕ (π.χ. ΔΟΥ). Σε κάθε περίπτωση, η καταληκτική προθεσμία είναι η 28/6/2019.

*Λογιστή – φοροτεχνικού, συμβούλου επιχειρήσεων

 

Άρθρο της «ΥΧ» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

 

Διαβάστε επίσης:

Το πορτρέτο του «κόκκινου» δανειολήπτη