Ούτε οι μεσοπρώιμες ποικιλίες μπόρεσαν να αλλάξουν το σκηνικό στο ροδάκινο

Με 25 -30 λεπτά εξακολουθεί να «φεύγει» το επιτραπέζιο, τα 40 λεπτά πιάνει το νεκταρίνι

Με τις τιμές να παραμένουν οριακά πάνω από το κόστος παραγωγής και τη ζήτηση κάθε άλλο παρά ζωηρή να μπορεί να χαρακτηριστεί για την εποχή, συνεχίζεται η εμπορική σεζόν στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Κραυγαλέα δεδομένα στην αγορά της περιόδου είναι η διαμόρφωση τιμών λιανικής μέχρι και πέντε φορές πάνω από την τιμή παραγωγού από τις εγχώριες αλυσίδες του λιανεμπορίου και η μονοπώληση, εν πολλοίς, της ευρωπαϊκής αγοράς από την ισπανική παραγωγή, με την ελληνική –όπως και την ιταλική– σε ρόλο ουραγού.

Κάπως καλύτερα το νεκταρίνι

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Θανάσης Μπρανιώτης, διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης, ο οποίος εξάγει το 90% της παραγωγής που διαχειρίζεται, η εμπορία που ξεκίνησε… στραβά φέτος, το τελευταίο δεκαήμερο εξελίσσεται με ακόμα χειρότερους όρους: «Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ροές χωρίς τιμή.

Πλέον, υπάρχει δυσκολία και στη διάθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η καθαρή τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ξεπερνάει τα 25 λεπτά το κιλό, ενώ κάπως καλύτερα κινείται το νεκταρίνι, φτάνοντας στα 40 λεπτά, τιμή σαφώς χαμηλότερη από πέρσι, που όμως αφήνει ένα οριακό έστω κέρδος στον παραγωγό.

Ζητούνται προγραμματισμός, συλλογικότητα

Η εκτίμηση του κ. Μπρανιώτη είναι ότι η αύξηση της ισπανικής παραγωγής άσκησε καταλυτική επίδραση φέτος στην αγορά, επισημαίνει ωστόσο ότι, ανεξάρτητα από αυτό, η ελληνική παραγωγή υπολείπεται των σταθερών χαρακτηριστικών που ζητούν οι αγορές: «Είναι πάρα πολλές οι ποικιλίες, δεν υπάρχει προγραμματισμός με βάση τον οποίο θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε ποικιλίες με προδιαγραφές χρωματισμού, σακχάρων, γεύσης, κ.λπ., γίνονται αλόγιστα φυτεύσεις και δεν έχουμε πετύχει τη διεύρυνση της εμπορικής σεζόν, κάτι που κάνουν οι ανταγωνιστές μας», εξηγεί. Συμπληρώνει, δε, ότι «στην εγχώρια αγορά η έλλειψη μεγάλων συλλογικών σχημάτων, η ‘‘μαύρη’’ διακίνηση και η περιορισμένη συνεννόηση μεταξύ οργανώσεων παραγωγών ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ιορδάνης Κυρατλίδης, υπογραμμίζει ότι, εκτός από την υπερπαραγωγή της Ισπανίας, φαίνεται ότι συνολικά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ζήτηση αντίστοιχη της προσφοράς. Δίνει, δε, ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές δομές και στην έλλειψη οργάνωσης: «Οι ισπανικοί συνεταιρισμοί διαπραγματεύονται από κοινού. Ένας αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο για κάποιες ομάδες παραγωγών και διαπραγματεύεται με τις αλυσίδες. Αυτή η κατεύθυνση είναι μονόδρομος και για εμάς».

Για τιμή παραγωγού 25-30 λεπτά το κιλό στο χωράφι κάνει λόγο και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. «Οι έμποροι παίρνουν τα ροδάκινα, αλλά δεν δίνουν τιμές», αναφέρει στην «ΥΧ» και προσθέτει:

«Τα αδιέξοδα που διαμορφώνονται για τους παραγωγούς κάτω από την έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και μελέτης για την καλλιέργεια, διαιωνίζουν ένα καθεστώς που είναι προς όφελος των ισχυρών κρίκων της αλυσίδας της εμπορίας, να διατηρούν ή και να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, στραγγαλίζοντας το εισόδημα του παραγωγού».

Δύσκολα γυρίζει η κατάσταση

«Η Ισπανία φαίνεται να έχει πολύ μεγάλα τονάζ. Είναι δύσκολο να “γυρίσει” η κατάσταση από εδώ και πέρα», σύμφωνα με τον Ανδρέα Οβετζίκ, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμονας». Το ροδάκινο «φεύγει» αυτές τις μέρες από τον συνεταιρισμό συσκευασμένο στα 50-55 λεπτά και, «αφαιρώντας τα έξοδα, μιλάμε για 20-25 λεπτά στον παραγωγό», αναφέρει στην «ΥΧ».

Ζορισμένοι και οι Ιταλοί

Το ελληνικό ροδάκινο δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει την πίεση που ασκεί φέτος η Ισπανία. Δύσκολη είναι η σεζόν και για το ιταλικό. Όπως αναφέρεται στον κλαδικό Tύπο της χώρας, το κλίμα φάνηκε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην αγορά φέτος η Ισπανία. «Ήταν φανερό ότι η αγορά ήταν προορισμένη να πιεστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ItaliaFruitNews, σημειώνοντας, επίσης, ότι «η αύξηση της προσφοράς έχει απέναντί της περιορισμένη κινητικότητα ως προς τη ζήτηση».

Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο, τις προηγούμενες μέρες, η τιμή στην εσωτερική αγορά διαμορφωνόταν για τα ροδάκινα στα 48 λεπτά το κιλό, 33,7% χαμηλότερα από πέρσι και για τα νεκταρίνια στα 60 λεπτά το κιλό, 23% χαμηλότερα.

Η Ισπανία κάνει παιχνίδι στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Ισπανία κυριαρχεί στην αγορά ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ελλάδα να περιορίζονται σε συμπληρωματικό ρόλο, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η προσφορά αυξάνεται προχωρώντας σε ποικιλίες πιο παραγωγικές, το ίδιο και η ζήτηση, με τα καλοκαιρινά φρούτα πια στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών λόγω εποχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δεν είναι εφικτή μια συνολική εκποίηση των ποσοτήτων στις κεντρικές χονδρεμπορικές αγορές, με αποτέλεσμα οι έμποροι να χαμηλώνουν τις τιμές τους από καιρού εις καιρόν. Ειδικά στο Βερολίνο, «καταγράφτηκαν μειώσεις τιμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εισροών από την Ελλάδα».