Με το σταγονόµετρο οι πράξεις στο ελαιόλαδο, παγωµένες οι τιµές

«Παγωμένες» σε χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι επίπεδα παραμένουν εδώ και αρκετό διάστημα οι τιμές του ελαιολάδου, δίχως να υποκύπτουν στις πτωτικές πιέσεις, αλλά και χωρίς να σημειώνουν την –μικρή έστω– άνοδο που προσδοκούν οι παραγωγοί, προκειμένου να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, τα ελαιόλαδα τριών γραμμών οξύτητας κινούνται κατά μέσο όρο μεταξύ 2,70 και 2,80 ευρώ/κιλό, ενώ στα 2,85 ευρώ/κιλό πούλησε ένα βυτίο προ 20ημέρου σε διαγωνισμό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου.

«Δίνουμε μόνο μέσω διαγωνισμών, γι’ αυτό επωφελείται λίγο παραπάνω ο παραγωγός σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Περογιαννάκης, προσθέτοντας ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε επαφές για εξαγωγή μιας σημαντικής ποσότητας τυποποιημένου ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας.

Δεν πείθονται να πουλήσουν οι Μεσσήνιοι

Στην Πελοπόννησο μπορεί το ενδιαφέρον των Ιταλών να έχει αναθερμανθεί –περισσότερο στη Μεσσηνία και λιγότερο στη Νότια Λακωνία–, ωστόσο, οι παραγωγοί δεν ικανοποιούνται από τις προσφερόμενες τιμές. Οι τελευταίες κινούνται εδώ και δυο-τρεις μήνες στα 2,90-3 ευρώ για οξύτητες έως 0,5, ενώ μετρημένες ποσότητες που πουλήθηκαν μέσω διαγωνισμών με οξύτητες έως 5/10 κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 3 ευρώ.

«Άλλες χρονιές, που η τιμή ήταν υψηλότερη, τέτοια περίοδο είχε ήδη φύγει ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγή. Οι Ιταλοί έρχονται μεν, όμως προσαρμόζονται στις τιμές που ισχύουν εδώ. Έτσι, οι παραγωγοί διστάζουν να δώσουν, ελπίζοντας να τσιμπήσουν αργότερα κάτι παραπάνω», σχολιάζει ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.

Οι Ιταλοί κάνουν παιχνίδι στη Λακωνία

Στη Nότια Λακωνία οι τιμές βρίσκονται τον τελευταίο ενάμιση μήνα στα 3,50-3,55 ευρώ για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,35, ωστόσο η αγορά δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα. «Υπάρχει ζήτηση, αλλά είναι περιορισμένη στις γνωστές ιταλικές εταιρείες που ανέκαθεν προτιμούσαν τη Λακωνία. Δεν είναι ότι… χτυπάνε τα τηλέφωνα για μεγάλες παραγγελίες», σημειώνει ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. «Οι παραγγελίες είναι για 1-2 βυτία την εβδομάδα χύμα ελαιολάδου οξύτητας 4/10», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στον νομό υπάρχουν περσινά αποθέματα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.000 τόνους.

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζει θετικό ότι οι τιμές διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό οιωνό για τη συνέχεια της φετινής και για την επόμενη σεζόν» (αφού δεν διαπιστώνονται τα σκαμπανεβάσματα άλλων χρονών) και τονίζει ότι κομβικό για την κατεύθυνση της αγοράς θα είναι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.