Πάνω από μισό δισ. ευρώ τα κέρδη της Κρήτης από το ελαιόλαδο – Καλοί οιωνοί και για τη νέα χρονιά

Πάνω από μισό δις ευρώ είναι τα οικονομικά οφέλη της Κρήτης μετά τη φετινή κορυφαία “συναστρία” για το ελαιόλαδο, με την τιμή παραγωγού να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον ιδιοκτητών ελαιόδενδρων για την εκμετάλλευσή τους, η παραγωγή λαδιού να ξεπερνά συνολικά για το νησί τους 120.000 τόνους, και το πρόγραμμα δακοκτονίας να αποδεικνύεται επιτυχημένο επί του πεδίου!

Την ίδια στιγμή, τα σημερινά δεδομένα, προοινίζονται καλές αποδόσεις και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, κόντρα στο αξίωμα που θέλει μετά από μια χρονιά υπερβεντέμας να ακολουθεί ελαιοκομική καμπή.

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος)

Εκτιμώ ότι η Κρήτη ξεπέρασε σε παραγωγή τους 120.000 τόνους που μεταφράζεται οικονομικά σε έσοδα πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ” αναφέρει στη Νέα Ματιά ο ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος).

Στην ίδια εκτίμηση έχει φτάσει και ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου Κρήτης Βαγγέλης Πρωτογεράκης ο οποίος μας μεταφέρει τα εξής: “Πρωταθλητής φέτος σε επίπεδο νομών ήταν το Ηράκλειο, όπου παρήχθησαν περίπου 600.000 τόνοι λαδιού και άλλοι τόσοι περίπου στους υπόλοιπους τρεις νομούς

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης

Παραμένουν ψηλά οι τιμές παραγωγού

Εν τω μεταξύ, ακόμη και σήμερα, το ενδιαφέρον στις αγοραπωλησίες κρητικού ελαιολάδου είναι ζωηρό, διατηρώντας τις τιμές παραγωγού σε υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Αυτό εξηγείται στη βάση του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που αναμένεται και αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη, με τους ντόπιους τυποποιητές να θέλουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση στο νο1 τοπικό προϊον. Παράλληλα, έντονο διατηρείται και το ενδιαφέρον Ιταλών και Ισπανών για τη διακίνηση κρητικού ελαιολάδου. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τιμές παραγωγού χωρίς ΦΠΑ να κυμαίνονται από 4.70 έως 5.10 και 5.15 ευρώ, με τη μέση τιμή στα 4,80 με 5 ευρώ, όταν πριν από 20 μέρες οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 20 λεπτά.

Εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοκομική σεζόν

Την ίδια στιγμή θετικές είναι οι προβλέψεις και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο τιμών. “Υπάρχουν λιότοποι στο Ηράκλειο οι οποίοι φέτος δεν έδωσαν σοδειά, οπότε μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε σε μεγάλη απόδοση του χρόνου. Τα μηνύματα από Ισπανία είναι ότι και η επόμενη παραγωγή τους θα είναι συρρικνωμένη, οπότε αυτό είναι ενθαρρυντικό για εμάς” σημειώνει ο κ Πρωτογεράκης.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, η εξαιρετική φετινή χρονιά έχει “ανοίξει” την όρεξη σε ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων που τις προηγούμενες χρονιές αδιαφορούσαν για τη συγκομιδή. Η πολύ υψηλή φετινή τιμή δίνει το κίνητρο να προβούν σε σωστή καλλιεργητική φροντίδα, πότισμα, λίπανση και σωστό κλάδεμα, και άρα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι καλή. Με τον αστερίσκο βέβαια των κλιματολογικών συνθηκών. Κρίσιμος θα είναι ο Μάης οπότε και ολοκληρώνεται η καρποφορία, με τις πρόσφατες “βροχούλες” να έχουν λειτουργήσει ως ποτιστικές και άρα ευεργετικές για την υγεία των ελαιώνων.

Πηγή: neamatia.gr