Ποιοτικά βγαίνουν τα φρέσκα ελαιόλαδα – Εν αναμονή των όγκων που θα δείξουν τις προθέσεις της αγοράς

Oσο προχωρά ο Νοέμβρης αυξάνονται και οι περιοχές που μπαίνουν στην ελαιοσυλλογή, βγάζοντας τα πρώτα δείγματα φρέσκου ελαιολάδου. Αλλού οι αποδόσεις δείχνουν καλές για την εποχή και το επίπεδο ωρίμανσης του καρπού κι αλλού μειωμένες, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται άλλα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα.

Από τον Συνεταιρισμό των Αγ. Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας έχουν ήδη φύγει περίπου 480 τόνοι φρέσκου προϊόντος από την ποικιλία της Αθηνοελιάς, με την τιμή των 4,20 ευρώ. «Είμαστε σχεδόν στη μέση της παραγωγής», σχολιάζει ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπατσάκης, προβλέποντας ακόμη έναν μήνα για την ολοκλήρωση της συγκομιδής.

Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι παραμένουν στο 5/1, αναλογία που δεν έχει βελτιωθεί ακόμη για την περίοδο, εξηγεί, αποδίδοντάς το στους καύσωνες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη.

Κατά τον ίδιο, το δεκαήμερο που προηγήθηκε δεν σημειώθηκε κάποια πράξη για την οργάνωση, που αναμένει έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει κάτι νεότερο, όμως φαίνεται μία διστακτικότητα στην αγορά. «Δεν ζητάνε», παρατηρεί.

Μειωμένες οι Καλαμών, αλλά με τιμή και για τους Λάκωνες

Αναμένοντας να βελτιωθούν οι αποδόσεις, που προσώρας κυμαίνονται από 5 έως και 9 κιλά ελιές για ένα κιλό λαδιού, δειλά ξεκίνησε η συγκομιδή και βορειότερα, στον κάμπο των Μολάων. Χωρίς ζητήματα από προσβολές και με την προσδοκία των χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα διασφαλίσουν περισσότερο την παραγωγή, οι καλλιεργητές περιμένουν να συγκεντρωθούν οι πρώτες ποσότητες για πράξεις, ώστε να δουν πού κατασταλάζει η αγορά.

«Προς το τέλος του μήνα και αν θα διαπραγματευτεί κανένα βυτίο», εκτίμησε ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, σύμφωνα με τον οποίο τώρα εξελίσσεται η συγκομιδή των επιτραπέζιων Καλαμών στην περιοχή. Για την ποικιλία, οι ποσότητες είναι υπερβολικά μειωμένες, όμως η τιμή είναι πάνω από το διπλάσιο της περσινής.

«Η Λακωνία ετησίως ξεπερνά και τους 10.000 τόνους, μπορεί να έχει φτάσει και 15.000 τώρα», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι φέτος δεν θα φτάσει τους 5.000 στην ποικιλία, ενώ ο μέσος όρος τιμών είναι περίπου στο 1,30-1,40 για τα 200 κομμάτια. Σε ό,τι αφορά το λάδι, οι ποσότητες για την περιοχή είναι σχεδόν σταθερές την τελευταία τριετία, λόγω των νέων δέντρων.

Καλές αποδόσεις και ποιότητα για την εποχή βλέπει στο ξεκίνημα η Σητεία

Μειωμένη στους 5.000-6.000 τόνους υπολογίζεται φέτος η παραγωγή για την περιοχή της Σητείας, από τους 10.000 τόνους που κινήθηκε πέρυσι. Για τις μειώσεις, που αποδίδονται κυρίως στη ζέστη την περίοδο του Πάσχα, έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος, με θετική εισήγηση από τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, του οποίου και η έκβαση αναμένεται αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή, μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και στην περιοχή η συλλογή ξεκίνησε δειλά από ορισμένους που παράγουν αγουρέλαιο, αλλά και από τις ελιές που έχουν πιο λίγο καρπό και τα πρώτα λάδια που βγαίνουν είναι με χαμηλές οξύτητες και αποδόσεις στο 4-6 προς 1, καλή αναλογία για την εποχή, σχολιάζει.