Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για βιολογική ντομάτα;

Αναλυτική μέθοδο ανίχνευσης ανέπτυξαν Δανοί ερευνητές

Μπορεί στη Δανία οι αυστηροί έλεγχοι και η εθνικά ελεγμένη βιολογική παραγωγή να διασφαλίζουν στους κατοίκους της την ποιότητα των εγχώρια παραγόμενων, ωστόσο, η παγκόσμια προέλευση των τροφίμων και το γεγονός ότι συχνά προϊόντα με βιολογική επισήμανση πέφτουν θύματα απάτης, είναι αυτά που παρακίνησαν τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης να εξελίξουν μια μέθοδο ανίχνευσης των πραγματικά βιολογικών τροφίμων.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Φυτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, υπό τον βοηθό καθηγητή Kristian Holst Laursen και υπόσχεται ότι μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης, όχι μόνο για τους οργανισμούς ελέγχου, αλλά και για τους εισαγωγείς.

Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα εργάζεται με την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Τροφίμων και είναι έτοιμη για περαιτέρω δοκιμές, ώστε η μέθοδος να πάρει έγκριση για χρήση. «Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακρίνουμε τα βιολογικά λαχανικά από τα συμβατικά, εξετάζοντας τον τρόπο γονιμοποίησης των φυτών», εξηγεί ο Laursen στο The Crop Site. «Δεν αποκαλύπτει αν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, αλλά αν έχουν γονιμοποιηθεί κατάλληλα, λειτουργώντας συμπληρωματικά στους υπάρχοντες ελέγχους και παρέχοντας συνολικά μια λεπτομερέστερη εικόνα της καλλιέργειας», υποστηρίζει.

Πρόκειται για ένα σύστημα που επικεντρώνεται στην υπογραφή του ισότοπου σε ένα φυτό, απομονώνοντας το θειικό άλας, χημική ένωση που μπορεί να αποκαλύψει το πώς αναπτύχθηκε. Είναι περισσότερο ασφαλές από τα υπάρχοντα, υποστήριξε, εξηγώντας ότι από μόνη της η ανάλυση των καταλοίπων φυτοφαρμάκων δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες βιολογικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα η απουσία ανόργανων λιπασμάτων.