Πρωτιά για τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στην ολλανδική αγορά, ευκαιρίες για το ελαιόλαδο

Ευκαιρίες πρωτίστως για το ελληνικό ελαιόλαδο και δευτερευόντως για τις επιτραπέζιες ελιές δημιουργεί η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των Ολλανδών προς πιο υγιεινά, αλλά και «διαφορετικά» προϊόντα.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη, η ελληνική επιτραπέζια ελιά έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της στη συγκεκριμένη αγορά. Το 39,4% των εισαγωγών επιτραπέζιας ελιάς σε όρους αξίας που πραγματοποίησε η χώρα το 2022 αφορούσε ποσότητες που προέρχονταν από την Ελλάδα.

Αν και για τη χώρα μας δεν αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αποδέκτες, καθώς μόλις το 3,4% των ελληνικών εξαγωγών ελιάς συνολικής αξίας 593 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στην εν λόγω αγορά, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μικρότερη των 0,4 κιλών ετησίως, αποτελεί έναν προορισμό που η Ελλάδα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία έναντι των Ισπανών.

Στο ελαιόλαδο, το πραγματικό μερίδιο της χώρας μας είναι σχετικά μικρό, επομένως υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για να κερδίσει έδαφος στην ολλανδική αγορά. Οι κυριότεροι παράγοντες για να το πετύχει αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι ανταγωνιστικές τιμές, η διακίνηση ικανών ποσοτήτων και η συνέπεια στην παράδοση. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η στροφή υπέρ του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου το 2022 έναντι του παρθένου που αφορούσε κυρίως τις ολλανδικές εισαγωγές μέχρι το 2021.

Η διατροφική κουλτούρα των Ολλανδών κατατάσσει τη χώρα στη 12η θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την κατανάλωση ελαιολάδου, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στα μόλις 1,2 κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI), αν και η κατανάλωση λιπών μειώνεται κατά 9% ετησίως, η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται κατά 10%.

Η Ολλανδία αποτελεί τη 14η πιο σημαντική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου για το 2022, με την αξία τους να ξεπερνά τα 6,15 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 57,2% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το αυξημένο ελληνικό στοιχείο (περίπου 30.000 Έλληνες διαβιούν μόνιμα στην Ολλανδία) θεωρείται ότι ενδεχομένως απορροφά ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Αξία ολλανδικών εισαγωγών επιτραπέζιων ελιών (σε 1.000 ευρώ)

Πηγή: Μελέτη Γραφείου ΟΕΥ Χάγης

Ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Ολλανδία

Πηγή: Μελέτη Γραφείου ΟΕΥ Χάγης, ΕΛΣΤΑΤ