Ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου στην Τριφυλία

Ρεκόρ στην ελαιοπαραγωγή αναμένεται να σημειωθεί φέτος στην Τριφυλία και να επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή της τάξεως των 30.000 τόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είχαν συγκομιστεί στην περιοχή 24.000 τόνοι ελαιολάδου. Όπως σημείωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αντώνης Παρασκευόπουλος, πλέον εκτιμάται ότι η συγκομιδή έχει φτάσει στο 97% περίπου, ενώ το ρεκόρ παραγωγής για την περιοχή με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας είχε σημειωθεί το 2017 με παραγωγή 29.000 τόνων, η οποία φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί.

Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με το γλοιοσπόριο, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως μέχρι τα Χριστούγεννα τα λάδι που έβγαινε ήταν έξτρα παρθένο, ωστόσο η εμφάνιση του γλοιοσπόριου λόγω των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της συγκομιδής, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους της ΔΑΟΚ έχουν κάνει αυτοψία και έχουν δώσει στοιχεία για τις ζημιές που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι χθες στην περιοχή της Τριφυλίας σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις που κατά τόπους ήταν έντονες. Με δεδομένο όμως ότι έχει συγκομιστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, εκτιμάται ότι δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις λιγοστές αμάζευτες ακόμη ελιές, ωστόσο πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: eleftheriaonline.gr