Ρήξη για Συνδεδεμένες, Στρατηγικά Σχέδια και απαλλαγή μικρών παραγωγών

Το στοίχημα να επιτευχθεί συναίνεση στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ φαίνεται πως χάνει η ρουμανική προεδρία της ΕΕ, καθώς, μετά και τις εξελίξεις στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας την περασμένη Τρίτη 4 Ιουνίου, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει μερική συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020 ουσιαστικά θα περιέλθουν υπό την προεδρία της Φινλανδίας, που παίρνει τα σκήπτρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις προτεραιότητες που η ίδια θα θέσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η ουσία είναι ότι για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» στα βασικά της σημεία. Στο άτυπο συμβούλιο, μόνο οι εκπρόσωποι 12 κρατών-μελών δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν πριν από τα τέλη Ιουνίου τη λεγόμενη «μερική γενική προσέγγιση» για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Μάλιστα, την προηγούμενη ημέρα, έγινε μία προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινό σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Συμβουλίου, αλλά πολλές αντιπροσωπείες επισήμαναν ότι δεν έχουν ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες για να καταλήξουν στη μερική γενική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται επιπλέον εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης.

Διαφωνίες

Τη ρήξη ανάμεσα στους εκπροσώπους των κρατών-μελών έφεραν κυρίως οι διαφωνίες τους σχετικά με την υποχρεωτική ή προαιρετική εφαρμογή του εργαλείου αειφορίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά (FaST), τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, την αύξηση ή τη σταδιακή κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, την απαλλαγή των μικροκαλλιεργητών από αυξημένες υποχρεώσεις/προϋποθέσεις κ.ά.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για το συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας του Συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά τον φάκελο για τα Στρατηγικά Σχέδια, καθώς διατηρεί τις επιφυλάξεις της, εάν θα τηρηθούν τελικά οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες που κατέθεσε στην πρότασή της. Επιφυλάξεις μαθαίνουμε πως έχουν εκφραστεί σχετικά και με τον ορισμό του «πραγματικού γεωργού» κ.ά.

Οι διαφωνίες φαίνεται πως ακυρώνουν τη διήμερη συνάντηση που επιδίωκε με τους υπουργούς η ρουμανική προεδρία την επόμενη εβδομάδα, και πλέον θα αρκεστεί στην κατάρτιση της έκθεσης προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

Στρατηγικό Σχέδιο

Προς το παρόν, πάντως, η Ελλάδα «τρέχει» κανονικά τις διαδικασίες για την κατάρτιση του Στρατηγικού της Σχεδίου. Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ημερίδα, με στόχο να γίνει μία πρώτη καταγραφή των απόψεων των φορέων που θα συνθέσουν την «εταιρική σχέση» διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρσι έχει ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος διαβούλευσης, οπότε και καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Με την παρουσία και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμης, όσο και τα στελέχη της υπηρεσίας διαχείρισης, θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τη μέχρι τώρα εφαρμογή της ΚΑΠ και για τα νέα δεδομένα που επιφέρει η πρόταση της Κομισιόν για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚAΠ 2021-2027. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως στα πιο επίμαχα σημεία για την ελληνική πλευρά, όπως ο ορισμός του πραγματικού αγρότη, τα δικαιώματα, η αναδιανεµητική ενίσχυση κ.ά.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η ευρεία και ενεργή συμμετοχή των φορέων στον διάλογο είναι κρίσιμης σημασίας παράμετρος για την κατάρτιση ενός προγραμματικού εγγράφου ικανού να συμβάλει στην επίτευξη πολλαπλών στόχων στους τομείς της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κάλυψης των αναγκών των πολιτών για ασφαλή τρόφιμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό και ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.