Σ. Φάμελλος: «Οι δασικοί χάρτες θα κυρωθούν» – Εκπρόσωποι αγροτικών φορέων: «Προστατέψτε και την γεωργική καλλιέργεια και τα επιλέξιμα στην κτηνοτροφία»

Καβάλα: Παράταση συμβάσεων ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Σε εξέλιξη είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία για το δασικό νομοσχέδιο, που αφορά στη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.  

Την ανάγκη να δοθεί παράταση, ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στη διαδικασία των δασικών χαρτών αλλά και ουσιαστικού συντονισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος  με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις επιλέξιμες εκτάσεις, εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων, κατά τη διάρκεια της β’ συνεδρίασης για το δασικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε από την πλευρά των δασολόγων, πως θα πρέπει οι υπηρεσίες να πάψουν να είναι υποστελεχωμένες και ν΄αναλάβουν το έργο των δασών ενώ αντιτάχθηκαν σε διατάξεις, που όπως είπαν, ενδέχεται να ενθαρρύνουν καταπατητές.

Την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΟΠΕΚΕΠΕ, επεσήμαναν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, όπως ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Καπνιάς.

Από πλευράς του ΣΕΚ, ο κ. Καπνιάς σημείωσε πως είναι σημαντικό πως προχωρά η διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών αλλά ξεκίνησε χωρίς να έχει γίνει κάποια μελέτη για τις επιλέξιμες δασικές εκτάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφική χρήση. Υποστήριξε πως δεδομένου ότι έχει επιλεγεί η τεχνική λύση, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια, χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προβλέψεις και για το ζήτημα της ενοικίασης βοσκοτοπικών εκτάσεων, που υπάγονται στην Αυτοδιοίκηση, καθώς άλλες κρίνονται επιλέξιμες και άλλες όχι, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις. 

Από τον αγροτικό συνεταιρισμό Νηλέας, ο πρόεδρος Δημήτρης Κόκκινος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξουν προβλέψεις για τις αγροτικές γαίες, οι οποίες επί χρόνια, σπέρνονται αλλά υπήρχε ένα καθεστώς ασάφειας. 

Ο κ.Κόκκινος εξήγησε πως υπήρξαν περιπτώσεις, όπως στην περιοχή του, που ο κόσμος αναγκάστηκε να εκχερσώσει χωράφια, για να μπορέσει να καλλιεργήσει,  να επιβιώσει και να μη μεταναστεύσει.  Υποστήριξε πως το θέμα των δασών  πρέπει να ληφθεί υπόψη ταυτόχρονα με τη γεωργική, καθώς υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος και για αγροτική χρήση, όπως είναι η παραγωγή τροφίμων.

Υπέρ του να προστατευθούν οι αγροτικές καλλιέργειες τάχθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης και ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι σαφώς και χρειάζεται να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά χρειάζεται να προστατευθεί και η αγροτική καλλιέργεια και να αυξηθεί η γεωργική γη, που έχει συρρικνωθεί, λόγω της εγκατάλειψης ή εξαιτίας των αναδασώσεων, ακόμη και σε περιοχές που ήταν επί δεκαετίες, γεωργικές ή φιλοξένησαν πρόσφυγες.  

Δασολόγοι επέμειναν πως χρειάζεται να προστατευτεί το δάσος, ωστόσο επεσήμαναν, πως δεν είναι κατά τη γεωργικής χρήσης, εφόσον υπάρχουν τα διαχειριστικά σχέδια, αλλά κατά της νομιμοποίησης των καταπατημένων, που θίγουν τα δασικά οικοσυστήματα και μεταβάλλουν το δασικό χαρακτήρα των περιοχών, προς όφελος καταπατητών, που έχουν εγκαταστήσει βίλες ή τουριστικά καταλύματα ή επιδιώκουν να αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.