Η στρατηγική αυτονομία στον αγροδιατροφικό τομέα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισπανικής θητείας στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ, από κοινού με την έμφαση στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας, σε αποκλειστική συνέντευξη στη Euractiv.

Η Ισπανία θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2023, ελάχιστα πριν από τις εθνικές εκλογές της 23ης Ιουλίου. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η σοσιαλιστική κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, η οποία θα παραλάβει τα ηνία της προεδρίας, θα είναι η ίδια που θα παραδώσει τη σκυτάλη, ο Πλάνας επέμεινε ότι η Ισπανία σκοπεύει να επιτελέσει τον ρόλο της και να επιτύχει θετικά αποτελέσματα για την ΕΕ κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της.

Όπως είπε ο ίδιος στη Euractiv, η «κύρια προτεραιότητα» της ισπανικής προεδρίας για τη γεωργία και την αλιεία «σχετίζεται με την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια τροφίμων».

«Μέσω της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία ανακαλύψαμε ότι η επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι τόσο δεδομένη όσο υποθέταμε και αποκαλύφθηκαν οι αδυναμίες της αγροδιατροφικής αλυσίδας», σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας. Υπό το πρίσμα αυτό, «το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ θα είναι θεμελιώδες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι αυτό καλύπτει τόσο τα τρόφιμα όσο και την άμυνα, την ασφάλεια και την ενέργεια.

Όπως υποστήριξε ο Πλάνας, η δεύτερη προτεραιότητα θα είναι οι «νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων» και πιο συγκεκριμένα αυτές για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, τα βελτιωμένα συστήματα άρδευσης, η γεωργία ακριβείας και οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs).

Η γονιδιακή επεξεργασία στα φυτά, ώστε να εξασφαλίζεται π.χ. η μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και η αντίσταση στα παράσιτα, θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας ενόψει της πρότασης προς την Κομισιόν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όχι μόνο νέες τεχνολογίες, αλλά και νέα μέσα, όπως οι NGTs», ώστε να «ισορροπήσουμε την εξίσωση μεταξύ των αναγκών του πληθυσμού και αγροδιατροφικής παραγωγής».

Η πρόταση της Κομισιόν για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR), που στοχεύει στη μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων, θα συνεχίσει να συζητείται υπό την ισπανική προεδρία. Τέλος, η Μαδρίτη θα δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, στον ρόλο των αγροτικών περιοχών στην ΕΕ και στις αλιευτικές πολιτικές.