Συμμετοχή παραγωγών της Ηλείας στη Διεθνή Έκθεση Ελαιoλάδου Τεργέστης

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνουν γνωστό το ελαιόλαδο που παράγουν και να επιχειρήσουν να κλείσουν συμφωνίες με σημαντικά για εκείνους οφέλη αποτελεί για τους Ηλείους παραγωγούς η συμμετοχή τους στη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου της Τεργέστης, στην Ιταλία.

Πρόκειται, άλλωστε, για τη σημαντικότερη έκθεση της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 και αφορά αποκλειστικά την προώθηση του ελαιολάδου, προσελκύοντας χιλιάδες εμπόρους και επισκέπτες.

Το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας προσφέρει την τεχνογνωσία του και την υποστήριξή του στους Ηλείους ελαιοπαραγωγούς, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της συμμετοχής τους στην έκθεση, στη δημιουργία περιπτέρου, στην παροχή υπηρεσιών (γραφειοκρατικό, μεταφραστικό κ.λπ.), ενώ για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν, θα έχει γίνει νωρίτερα η απαραίτητη προεργασία, ώστε ο κάθε εκθέτης να γνωρίζει τις επαφές που θα πραγματοποιήσει μέσω προκαθορισμένων ραντεβού. 

Το ενδεχόμενο συμμετοχής ελαιοπαραγωγών της Ηλείας στην έκθεση τέθηκε επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα δημαρχεία των Δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Την πρωτοβουλία για την ενημέρωση των Ηλείων ελαιοπαραγωγών ανέλαβε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης εταιρείας μη κερδοσκοπικού σκοπού «Αμφικτυονία Επειών Γη».

Την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών έκαναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ.κ. Γιάννης Τσαμίχας και Παναγιώτης Βαμβακάρης αντίστοιχα, οι οποίοι, επισήμαναν ότι η έκθεση ελαιολάδου της Τεργέστης αποτελεί το κορυφαίο γεγονός στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προώθησης των εξαγωγών ελαιολάδου.

Σημαντικά οφέλη

Όπως ειπώθηκε και στις τρεις συσκέψεις, στις έδρες των δήμων που συμμετέχουν στην «Αμφικτυονία Επειών Γη», τα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν για τους ελαιοπαραγωγούς θα είναι σημαντικότατα, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν ένα καθοριστικό βήμα για να αποκτήσει το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Ηλείας την υπεραξία του και να γίνει γνωστό στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί ήταν οι Ηλείοι παραγωγοί ελαιολάδου που επέδειξαν ενδιαφέρον. Έτσι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και νέες ενημερωτικές επαφές, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν μέρος στην έκθεση της Τεργέστης. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, γίνεται τα τελευταία χρόνια με αρκετούς ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση, επιταχύνοντας συμφωνίες και συνεργασίες που δίνουν προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδό τους.