Στον αέρα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, δραματική η πτώση στις εκτάσεις

Να φανερώσει τις προθέσεις του ο εξυγιαντής ζητούν οι παραγωγοί

«ΜΟΛΙΣ 12.970 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΠΑΡΘΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΠΕΡΣΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ 64.000»

«Μόλις 12.970 στρέμματα σπάρθηκαν φέτος, όταν πέρσι ξεπερνούσαν τα 64.000»

Από τις επόμενες κινήσεις της κοινοπραξίας Innovation Brain και το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει μέλλον στην τευτλοκαλλιέργεια, που τείνει φέτος να εγκαταλειφθεί. Χαρακτηριστική είναι η μείωση που καταγράφεται στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, που άγγιξε το 80% μέσα σε μια χρονιά (12.970 στρέμματα φέτος έναντι 64.130 το 2017). Παραδοσιακοί καλλιεργητές μάς ανέφεραν ότι δεν έβαλαν τεύτλα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ενώ άπαντες ανέμεναν την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου Lukas Fecker στο Πλατύ την Τετάρτη (σ.σ. 29/8). Θετικά εξελίσσεται η παραγωγή στα εναπομείναντα στρέμματα.

Δραματική πτώση στις εκτάσεις ελέω δυσχερειών και αβεβαιότητας

Νωπή είναι πάντως η περσινή ανάμνηση στους καλλιεργητές της Ορεστιάδας που, ενώ πλήρωσαν συλλεκτικά, δεν είχαν πού να παραδώσουν συγκομιδή αρκετών χιλιάδων τόνων που έμεινε σε στοίβες στις άκρες των χωραφιών. Κατά τον παραγωγό από τον Έβρο, Πρόδρομο Προϊκάκη, η καλλιέργεια φέτος στην περιοχή μόλις και μετά βίας φτάνει τα 2.000 στρέμματα. «Στη Θεσσαλία μπήκαν φέτος μόνο 4.000 στρέμματα, δραματικά λιγότερα σε σχέση με τις περσινές εκτάσεις», μας είπε ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Θεσσαλίας, Θόδωρος Δαλακούρας. Και για τους παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλά, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Παύλος Μπογιαννίδης: «Είχαμε φτάσει τέλη Μαρτίου, ήμασταν απλήρωτοι και δεν υπήρχε κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ΕΒΖ, ώστε να πάρουμε το «οk» και να ξεκινήσει η σπορά. Για την περσινή καμπάνια πληρωθήκαμε τελικά Μάιο – Ιούνιο και αυτό μετά από παρέμβαση της συνεταιριστικής τράπεζας Σερρών. Για πρώτη φορά φέτος, σπάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση από κάποιους λίγα στρέμματα στα τέλη Απριλίου για να μη χαθεί η καλλιέργεια. Η συγκομιδή για φέτος δεν ξεκίνησε καν, υποθέτω ότι θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Γνωρίζουμε, πάντως, ότι τα εργοστάσια στη Σερβία έχουν πληρότητα σε παραγωγή». Ο ίδιος συμπλήρωσε στη συνέχεια, με προβληματισμό: «Τευτλοπαραγωγοί της Ημαθίας και των Σερρών, που τροφοδοτούν το εργοστάσιο του Πλατέος, έβαλαν φέτος από ανάγκη καλαμπόκι».

Από την πλευρά του, ο Σερραίος παραγωγός Κλωνάρης Λιούτας φάνηκε ακόμα πιο απαισιόδοξος στις εκτιμήσεις του: «Κανονικά, η συγκομιδή γίνεται από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά φοβάμαι ότι θα πάμε για Οκτώβριο. Όσο τα φυτά παραμένουν στο χώμα, κάνουν αναβλάστηση και χάνουν τα σάκχαρά τους. Για φέτος τα φυτά στην Ηράκλεια Σερρών δείχνουν ότι οι βροχές τα έχουν βοηθήσει και θα έχουμε καλές αποδόσεις. Στην περιοχή, έχουμε πέσει στα 3.000 στρέμματα, όταν πριν από δέκα χρόνια ξεπερνούσαμε τα 60.000. Προσωπικά, φέτος, δεν έβαλα για πρώτη φορά τεύτλα μετά από χρόνια. Εδώ στην περιοχή μοιράσαμε τα στρέμματα στα οποία δεν μπήκαν τεύτλα, σε βαμβάκι και καλαμπόκι, γιατί είχαμε και το πρόβλημα του diabrotica», σημείωσε.