Τεχνολογία και συμβουλευτική στο επίκεντρο της Νέας ΚΑΠ

«Η ελληνική γεωργία της ψηφιακής επανάστασης δεν είναι μελλοντολογία»

Η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των γεωργικών συμβουλών διέτρεξαν σχεδόν το σύνολο της τοποθέτησης του διευθυντή της DG AGRI, Tάσου Xανιώτη, κατά την πρόσφατη εκδήλωση και συζήτηση την ΚΑΠ (7 Ιουνίου). Ο κ. Χανιώτης μίλησε αρχικά για τους στόχους της νέας ΚΑΠ, αναφέροντας ως έναν εκ των βασικών την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και των συμβουλών, «γιατί αλλιώς δεν μπορείς να έχεις καλύτερη σύνδεση της γνώσης και της παραγωγής».

Οι προκλήσεις της «Γεωργίας 4.0»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία και κτηνοτροφία, με άξονα την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα. «Η παγκόσμια γεωργία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μία διαδικασία τρομερής μετάλλαξης, μιλάμε για τη “Γεωργία 4.0” (σ.σ. όρος που συνδέεται με αυτόν της “Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0”) που έχει εισέλθει στην ψηφιακή εποχή. Χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο να αυξάνεται εντυπωσιακά η παραγωγική δυνατότητά της με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε αντίθεση με την Πράσινη Επανάσταση, που οι αποδόσεις αυξάνονταν σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πολλαπλασιαστής παραγωγικότητας οι νέες τεχνολογίες

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των τοπικών και αγροτικών περιοχών, σημείωσε: «Αυτό που δημιουργεί η ένταξη της γεωργίας στην ψηφιακή οικονομία είναι νέου τύπου θέσεις, που στηρίζονται περισσότερο στη γνώση και στην παροχή υπηρεσιών που συνδέουν τον τομέα της γεωργίας με άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας». Εν συνεχεία, μίλησε για το μείζον ζήτημα της παραγωγικότητας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «πρόσφατα στοιχεία που έχουμε δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω της ένταξης νέων τεχνολογιών στη γεωργία. Αυτό δεν είναι πλέον εξαίρεση, ούτε όμως είναι ακόμα ο κανόνας».

Συμβουλευτική, η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ και της Ελλάδας

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που χρήζει άμεσης αξιοποίησης: «Η ελληνική “Γεωργία 4.0” δεν είναι μελλοντολογία. Υπάρχει στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ο κάθε γεωργός διαθέτει ένα έξυπνο κινητό. Από τη στιγμή που ο κάθε αγρότης μπορεί να κατεβάσει ό,τι θέλει, όπως τραγούδια στο κινητό του, έχει λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, μη μου λέτε ότι δεν μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές για το τι πρέπει να κάνει στο χωράφι του.

Το θέμα είναι αν υπάρχει σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, αν υπάρχει διάθεση και αν υπάρχει το κίνητρο και το αντικίνητρο από πλευράς πολιτικής, ώστε να τα καταφέρουμε, μέσω μιας διαδικασίας μετάβασης». Καταλήγοντας, τόνισε τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας η αξιοποίηση ενός συστήματος γεωργικών συμβουλών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Όπου υπάρχει στροφή στην εξωστρέφεια, στην ποιότητα, στην καινοτομία και στη συνέργεια, η ΕΕ έχει κερδίσει εντυπωσιακά. Στην έρευνα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο Τop 10, στον τομέα της καινοτομίας δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Στον τομέα του συστήματος παροχής συμβουλών, ελπίζω ότι με την καινούργια νομοθεσία και την κατεύθυνση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια, το θέμα αυτό θα επιλυθεί».