Να εκτοπίσουν την Ελλάδα από την τρίτη θέση στην παραγωγή ελαιολάδου σχεδιάζουν οι Πορτογάλοι

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του πορτογαλικού ελαιώνα εκτιμάται ότι θα μετατρέψουν τη χώρα στην τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό παγκοσμίως (εκτοπίζοντας από τη θέση αυτή την Ελλάδα), την έβδομη μεγαλύτερη σε επίπεδο εκτάσεων, αλλά και συνώνυμη του εκσυγχρονισμού της καλλιέργειας, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα ανήκουν στην 107σέλιδη μελέτη που διενήργησαν ερευνητές δύο πορτογαλικών εταιρειών συμβούλων, της Consulai και της Juan Vilar Strategic Consultants, η οποία παρουσιάστηκε στις Ημέρες Ελιάς στο Αλεντέχο της Πορτογαλίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, τα βασικά σημεία της οποίας δημοσίευσαν οι OliveOil Times, ο πορτογαλικός ελαιώνας την τελευταία 20ετία έχει μετατραπεί από παραδοσιακός και μη ανταγωνιστικός σε ένα σύγχρονο και παραγωγικό σχήμα, με την περιοχή του Αλεντέχο να ηγείται της μετάβασης.

Εκμοντερνισμός, επενδύσεις στην τεχνολογία και υιοθέτηση της πυκνής φύτευσης έχουν συμβάλει σε αυτήν, ενώ καθοριστική για την εντατικοποίηση της καλλιέργειας ήταν και η κατασκευή του φράγματος της Αλκουέβα. Παράλληλα, η περιοχή πλέον έχει αποκτήσει και μερικά από τα πιο ανεπτυγμένα ελαιοτριβεία του κόσμου, βελτιώνοντας την ποιότητα των ελαιολάδων της.

Υπερεντατικό το 63% των ελαιώνων

Το 98% των ελαιώνων της περιοχής το 1999 ήταν παραδοσιακοί, τα δέντρα αραιά, ενώ δεν χρησιμοποιούνταν μηχανές για τη συγκομιδή των καρπών. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια η παραγωγή του Αλεντέχο αυξήθηκε περισσότερο από 1.000%, με 97.004 τόνους το 2017, έναντι μόλις 8.534 τόνους το 1999. Οι υπερεντατικοί ελαιώνες της Πορτογαλίας καλύπτουν πλέον το 63% της καλλιέργειας, με τάσεις περαιτέρω ανόδου.

Ακόμη, κατά την τελευταία τριετία, η χώρα έχει αυξήσει τον ετήσιο τζίρο της στο ελαιόλαδο κατά δυόμισι φορές σε σχέση με αυτόν της τριετίας 2010-2012, ενώ γρήγορη ανάπτυξη εμφανίζουν και οι εξαγωγές, με αυτές του 2017 να ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, μετατρέποντάς τη στην πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγέα του προϊόντος σε όρους αξίας.