Τυνησία: Στο 95% η βιολογική ελαιοπαραγωγή

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στην ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής έξτρα παρθένου ως μιας στρατηγικής για την αύξηση των εξαγωγών εστιάζει ολοένα και περισσότερο ο κλάδος του ελαιολάδου της Τυνησίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ξένου Τύπου.

Πρόκειται για μια εθνική στρατηγική που προωθεί και η ίδια η κυβέρνηση της χώρας. «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι η Τυνησία είναι μια βιολογική χώρα. Είναι ένα μοντέλο παραγωγής που θέλουμε να δείξουμε παγκοσμίως», ανέφερε ο Samia Maamer, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της χώρας στη γαλλική ιστοσελίδα France 24.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), η Τυνησία παράγει τρεις φορές περισσότερα πιστοποιημένα βιολογικά ελαιόλαδα σε σύγκριση με την Ισπανία. Επιπλέον, η Τυνησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας βιολογικών προϊόντων στην Αφρική. Το 95% των ελαιώνων στην Τυνησία καλλιεργείται με παραδοσιακές πρακτικές, χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών. Ωστόσο, πολλοί Τυνήσιοι παραγωγοί ακολουθούν βιολογικές μεθόδους χωρίς να είναι πιστοποιημένοι, κυρίως λόγω του κόστους.

Σημειώνεται, ότι η βιολογική παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας αυξάνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία: από 670 τόνους το 2004 στους 60.000 τόνους το 2015, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 2.100 τόνους το 2004 σε 13.500 τόνους το 2015.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) και ο FAO συνεργάζονται εδώ και χρόνια με το εθνικό γραφείο ελαιολάδου της Τυνησίας για να βελτιωθεί η ποιότητα, η απόδοση και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου της χώρας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki