Βιολογικό λίπασμα από τα υποπροϊόντα ελαιολάδου

Απαιτείται πρώτα η κομποστοποίηση τους

Βιολογικό λίπασμα τα υποπροϊόντα ελαιολάδου

Ο πυρήνας, το υποπροϊόν του ελαιολάδου, που εξάγεται κατά το φυγοκεντρικό σύστημα ελαιοτριβείου δύο φάσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα στη βιολογική καλλιέργεια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Universidad de Sevilla, School of Agricultural Engineering.

Απαιτείται πρώτα η κομποστοποίηση τους

Ο πυρήνας είναι πλούσιος σε περιεκτικότητα σε άζωτο, κάλιο και βιολογικά υλικά. Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε τοξικά επίπεδα πολυφαινολών, πρέπει να υποβληθεί στη διαδικασία κομποστοποίησης, προτού χρησιμοποιηθεί στη γεωργία. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του πυρήνα στις καλλιέργειες είναι περισσότερα από οικονομικά, σύμφωνα με την καθηγήτρια Carmona Chiara. Η αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με φυσικά υποπροϊόντα μπορεί να μειώσει το βιομηχανικό ανθρακικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας λιγότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η χρήση του πυρήνα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση του άνθρακα, δηλαδή την αποθήκευσή του στο έδαφος για αρκετά χρόνια πριν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.