Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Σκοπίων για το πάρκο Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Σκοπίων για το πάρκο Πρεσπών

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της Αρχής  το ν/σ για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Σκοπίων για το πάρκο Πρεσπών, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΠΟΤΑΜΙ, , η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ εναντίον τάχθηκαν για διαφορετικούς λόγους, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος των Πρεσπών, καθώς υπάρχουν ολόκληρες χώρες, που δεν έχουν τέτοια ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής του νομοσχεδίου,  βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σέλτσας υποστήριξε την ανάγκη να υπερψηφιστεί η κύρωση, επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων αλλά και διατύπωσης των συνοριακών επιπτώσεων , με βάση την αρχή της καλής συνεργασίας. Ζήτησε να υπάρξει προστασία του εδάφους, της βιοποικιλότητας κ.ά. και σημείωσε ότι πρέπει να ρυθμιστούν και θέματα ανταλλαγών οικοπέδων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού, Γιώργος Στύλιος επιφυλάχθηκε για την ψήφιση στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνουν πιο σαφείς οι όροι και να προβλεφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε ό, τι αφορά τους παραγωγούς, ο τομεάρχης Αγροτικού, Γιώργος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εκπροσώπηση και των παραγωγών στις επιτροπές, που θα συγκροτηθούν, καθώς η περιοχή των Πρεσπών έχει σημαντική παραγωγή φασολιού, κρέατος αλλά και ορισμένων ειδών ψαριών, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της Δημοκρατική Συμπαράταξη , ο εισηγητής Γιώργος Αρβανιτίδης, επιφυλάχθηκε με το σκεπτικό της αναγκαιότητας ενίσχυσης των πόρων και ζήτησε αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης για την ορθή και συνετή διαχείριση του εδάφους και της βιοποικιλότητας.

Την παράμετρο ό,τι η κύρωση της συμφωνίας οδηγεί στην μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα έθεσε, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, υποστηρίζοντας ότι είναι ορθό να υπάρχει καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση αλλά σημείωσε ότι περισσεύει η υποκρισία και τα ευχολόγια, καθώς οι πολυεθνικές θέλουν να έχουν ρόλο στη διαχείριση της ενέργειας και του νερού (σ.σ. καθώς το νομοσχέδιο αναφέρεται στη διαχείριση του νερού της λεκάνης απορροής).

Υπέρ τάχθηκε ο εισηγητής και τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης σημειώνοντας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις αλλά πλέον προχωρά η κύρωση μιας συμφωνίας, που θα λύσει προβλήματα 17 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του διασυνοριακού πάρκου, προχωρά η κύρωση της συμφωνίας.

Τη σημασία αυτής της συμφωνίας επεσήμανε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξουν τροπολογίες, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, καθώς κάθε πρωτοβουλία, που βαίνει υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος είναι θετική.

Για το «θησαυροφυλάκιο» των Πρεσπών μίλησε ο εισηγητής του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας ότι καθώς είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, καθώς μετά τον τουρισμό για γκολφ, η ορνιθοπαρατήρηση είναι η 2η σε έσοδα παγκοσμίως, μορφή τουρισμού, καθώς προσελκύει πολίτες από όλο τον κόσμο είτε εύπορους είτε συνταξιούχους, που ενδιαφέρονται γι΄ αυτό το είδος των διακοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να υπάρξει περιβαλλοντική διπλωματία, επιθετική και παραγωγική με βασικά αντικείμενα, το νερό, τη ρύπανση, τη βιοποικιλότητα, τον πρωτογενή τομέα κ.ά. και μίλησε για τη σπουδαιότητα των Πρεσπών, σε ό,τι αφορά στη βιοποικιλότητα, αφού μόνο από την άποψη της χλωρίδας, συγκεντρώνει πάνω από 2.000 φυτικά είδη!