Ζώσα μνήμη από την πυρόπληκτη Εύβοια

«Η στιγμή της συνειδητοποίησης ότι είσαι μόνος σου, μέσα στη μεγάλη καταστροφή, περιέχει ένα δίλημμα. Ή παραδίδεσαι στη μεγάλη ανημποριά ή σηκώνεις τα μανίκια και σκάβεις κάτω από τη στάχτη μέχρι να βρεις τις ζωντανές ρίζες που θα ξαναβλαστήσουν». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα ομάδα, που κοινό σημείο αναφοράς έχει τη ζωντανή μνήμη, μετά από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, παραγωγός προϊόντων μέλισσας από τα Βασιλικά Β. Εύβοιας, όπως επίσης και η Έλενα Χατζημιχάλη, με το εργαστήρι Φυτικών Καλλυντικών από ρητίνη, μετράνε πάνω από 20 χρόνια παρουσίας σε ένα περιβάλλον που αποτελεί εκλεκτική συγγένεια.

Το σχήμα πλαισιώνει και η οικογένεια Καπόλου που ασχολείται με κρασί και ελιές, από την περιοχή της Ιστιαίας, δημιουργώντας το σχήμα «Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη», που ξεκινά από τα Βασιλικά.

Στόχος τους «η ανάδειξη του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και η προβολή του σε ένα πλατύτερο, αλληλέγγυο και κοινωνικά υπεύθυνο κοινό», όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Την ομάδα περιβάλλουν και άλλοι παραγωγοί, κυρίως βιολογικών προϊόντων, με κύριο σκοπό την ίδρυση ενός νέου συνεργατικού σχήματος.

Από το πένθος στη δράση

«Εστιάζουμε στο πιο ζωντανό κομμάτι αυτού του τόπου», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης, που είναι εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος. «Ως παραγωγοί και οικοτέχνες, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί και αποτελούμε τον νέο σπόρο για το μέλλον της όμορφης περιοχής μας. Η Ομάδα Παραγωγών “Βόρεια Εύβοια Ζώσα Μνήμη” περνάει από την περίοδο του πένθους και της θλίψης στη δράση».

Ο ίδιος εγκαταστάθηκε στα Βασιλικά στη Βόρεια Εύβοια τo 2001. Ασχολήθηκε με τη βιολογική μελισσοκομία και τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και νέους. Το μέλι του βραβεύτηκε τρεις φορές στον διεθνή διαγωνισμό για βιολογικά μέλια της Καλαβρίας στην Ιταλία.

Η Λένα Χατζημιχάλη, από το κτήμα Παλιά Σκάλα, υποστηρίζει ότι «για πάνω από 40 χρόνια, παρέες ανθρώπων έχουν συνεισφέρει στην αυτάρκη και εναλλακτική κοινότητα που δημιουργήθηκε εδώ. Τα τελευταία 20 χρόνια εντάξαμε στην παραγωγή μας θεραπευτικά σκευάσματα με βάση τις βοτανολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας: Ελαιόλαδο, βότανα, ρητίνη χαλέπιου πεύκου. Στο κτήμα έχει προστεθεί πρόσφατα και η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης».